Menekülnek a művészek Fekete György akadémiájából

Vágólapra másolva!
Cserhalmi György színművész és Rost Andrea operaénekesnő is kilépett a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémiából. Cserhalmi Györgynél betelt a pohár Fekete György megnyilvánulásai miatt, Rost Andrea pedig a kialakult helyzetre való tekintettel felfüggesztette levelező tagságát.
Vágólapra másolva!

Cserhalmi György kilépett a Magyar Művészeti Akadémiából - írja az Atv.hu kedden. Az Atv.hu úgy tudja, hogy Cserhalmi menedzsere most intézi a kilépéssel kapcsolatos teendőket. Cserhalmi György az Atv.hu-nak azt mondta, a stílussal és a hangnemmel volt baja, az akadémiai jelölés során még nem voltak aggályai, de Fekete György közelmúltbeli megnyilvánulásai hamar ráébresztették arra, hogy nincs helye ebben a társaságban. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az MMA szombati gyűlésén megjelent tiltakozó fiatalokat kivezettették a helyszínről ahelyett, hogy hellyel kínálták volna őket és meghallgatták volna az érveiket - mondta Cserhalmi.

Nem sokkal Cserhalmi bejelentése után Rost Andrea operaénekesnő is azt kérte, hogy függesszék fel a levelező tagságát az MMA-ban "a kialakult helyzetre való tekintettel".

Szombaton több mint 40 művészt választott tagjává a Magyar Művészeti Akadémia, köztük Cserhalmi Györgyöt is levelező tagjává. Szombaton egyébként négy művész, Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Tompa Gábor színházi rendező és Korniss Péter fotós is lemondott akadémiai tagságáról, korábban pedig Fehér László festő jelentette be, hogy kilép.

Fekete György korábban azt mondta, szerinte nincs helye az akadémiában annak, akinek nemzettudata nem jelenik meg a művészi munkájában is. Korábban Fekete nemzeti blaszfémiának minősítette a Műcsarnok korábbi, Mi a magyar? című kiállítását. Fekete Györgyről írt portrénkat itt találja.

A Fideszben és a kormányban sem mindenki rajong Fekete György koncepcióiért, egy fideszes kultúrpolitikus korábban azt mondta az [origo]-nak, hogy "elkerekedett a szeme", amikor meglátta a javaslatcsomagot az MMA jogkörének bővítéséről. A fideszes szerint "fennáll a veszély, hogy Fekete György tényleg egy ósdi, begyepesedett kultúrát csinál, és ellehetetleníti a neki nem tetsző, általa botrányosnak tartott művészeket", de szerinte jelenleg kiszámíthatatlan, meddig megy el jövőre az MMA.