Négy kérdés, egy esély Orbánnak

hallgatói fórum, a Hallgatói Hálózat aktivistái a színpadon a felsőoktatási keretszámok ellen tüntető diákok hallgatói fórumán a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadótermében
Vágólapra másolva!
Történelmet is írtak, meg nem is, el is foglaltak egy egyetemet, meg nem is, be is jutottak a rádióba, meg nem is, el is döntöttek valamit, meg nem is. Több száz diák éjszakázott a Színművészeti Egyetemen, hogy a kormány felsőoktatási tervei ellen tiltakozzon. Orbán Viktornak levelet írtak, Hoffmann Rózsát nem siratták, és elég sokat izgultak amiatt, hogy milyen messze hallatszik el a hangjuk. Diáklázadás belülről.
Vágólapra másolva!

"Csináljuk, ne torpanjunk meg, az egész ország bennünk bízik, ne pazaroljuk az időt" - mondta az egyik diáktüntető, aki több száz társával együtt bevette magát a Színművészeti Egyetemre hétfőn éjszaka. "Itt vagyunk végre, mérgesek vagyunk, és tenni akarunk" - így egy másik. Sokan hangoztatták, hogy most már tényleg a tettek mezejére kellene lépniük, de arról már csak keveseknek volt elképzelése, hogy mi is legyen az a bizonyos tett. Az előadó mindenesetre csordultig telt feszültséggel.

A diákok az után vonultak át az egyetemre, hogy előbb rövid tüntetést tartottak az oktatási államtitkárság előtt, majd a Magyar Rádióhoz vonultak, hogy beolvassák követeléseiket. Sokuk szerint a közmédia meghamisította, fals kontextusban mutatta be követeléseiket kilenc órás hírekben (a hat pont beolvasása után közölték Balog Zoltán erőforrás-miniszter álláspontját is).

Visszaadni a demokrácia élményét

Az akkor már csak 1000-1500 fős tömeg szinte azonnali válaszként megindult a közeli egyetem felé, hogy hallgatói fórumot tartson, és kitalálja, hogyan tovább. A büfé kinyitott, a nagyterem fényeit felkapcsolták, a diákok pedig várták, hogy történjen valami. Többségük több órát sétált a hidegben, mire odaért. Bár a rádióhoz vonulás az egy héttel ezelőtti katarktikus hídfoglalásokhoz hasonlóan nagy élmény volt, mivel az elmúlt napokban többször játszódott le lényegében ugyanaz, érezhetően valami újra vágytak a résztvevők.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az már az elején is látszott, hogy ez a fórum sem azért jött létre, hogy minél produktívabb legyen. Az a cél, hogy "demokráciaélménye legyen az embereknek" - mondta az egyik hangadó. Egy másik, az egyetemistákat pálinkával kínáló fiú szerint a jelenlévő emberek viszont "nem annyira érezték a demokráciát", mire egy társa rávágta: "nem csoda, a többség ezen az eseményen kívül elég ritkán tapasztalhatja ezt meg". A gépezet sokszor akadozott, néha letorkolták egymást a fiatalok.

Levél Orbánnak

A fórum több részre oszlott, önkéntes alapon lehetett jelentkezni munkacsoportokba. Egy javarészt középiskolásokból álló tizenöt fős csapat felelt a kommunikációért, egy kicsivel idősebbekből álló pedig Orbán Viktornak készített elő egy levelet, amelyet a nagyteremben lévő általános fórumnak kellett elfogadnia.

A kommunikációs csoport azt találta ki, hogy készítenek egy videoüzenetet, amellyel üzennek a kormánynak és az embereknek. Az anyagot a Hallgatói Hálózat hajnali egy körül fel is töltötte a YouTube-ra. Az üzenet fő mondanivalója, hogy ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket, akkor szerdán általános sztrájkot hirdetnek. Az ötletelés során felmerült az is, hogy "mi legyen Hoffmann Rózsával", de végül abban maradtak, hogy "senkit sem érdekel, ha őt kirúgják, majd jön más, inkább reform legyen".

A miniszterelnöknek levelet író csoport fő követelése az volt Orbán Viktortól, hogy valós konzultációt tartson a kormány a diákokkal ("nem előre szervezett diákokkal"), mert amit eddig csinált, az nem volt az. A levél egyik szlogenje az volt, hogy "4 kérdés, 4 igen, 1 esély, 1 igazság", de ezt végül elvetették, mint ahogy az is, hogy "Ötkert, öt igen".

Forrás: [origo]

A fórum nagyobb, néhány száz embert megmozgató része lezárult, amikor éjfél után valamivel felvették a videoüzenetet, és a levelet is elfogadták. Az egyik fiú azzal tüzelte társait, hogy "most az egész országot szólítjuk meg, ennek annyira hatásosnak kell lennie, hogy beszarsz". A felvétel valóban paprikás lett, a végén hosszasan kitört az fiatalokból a "nem hagyjuk, nem hagyjuk".

Ez történelem

Itt a többség számára véget ért az este, egyre többen indultak haza. Az egyetem büféjében bőven volt sör, levezetésnek a Blokád című filmet ajánlották páran, míg az egyik szervező "zenés-táncos mulatsággal" kecsegtetett. A buli végül elmaradt, érezhetően kezdtek fáradni az emberek, a maradók pedig nem tudtak leállni, folyamatosan azon tanakodtak, hogy mi legyen szerdán és utána.

Hajnali háromkor még mindig arról tanácskozott körülbelül három tucat ember, hogyan szólítsák meg még jobban a középiskolásokat. Erre az egyik lány bedobta, hogy az ő iskolájában nincsen diákönkormányzat, hanem diákbíróság van. Egy fiú azt mondta, hogy szerinte ez az egész hallgatói fórum azokat szólítja meg, akik arra várnak, hogy megszólítsák őket. Szerinte "egy vidéki szakközepesnek ez semmi". Ketten pedig arról kezdtek vitatkozni, hogy mennyit érnek az este történtek. Egyikük szerint ez történelem, mert Magyarországon még nem volt ilyen egyetemfoglalás, a másik szerint viszont néhány ember nem képviseli az egész országot.