Rekordbüntetést kapott a hétfői kiszavazásért Ángyán

földmutyik, Ángyán József fideszes képviselő
Vágólapra másolva!
Rekordösszegű, 250 ezer forintos büntetést szabott ki a Blikk információi szerint a Fidesz frakcióvezetése Ángyán Józsefre, aki hétfőn nem szavazta meg az alptörvény földtörvénnyel kapcsolatos módosítását.
Vágólapra másolva!

250 ezer forintos, rekordösszegű büntetést szabott ki a Fidesz-frakció vezetése Ángyán Józsefre, amiért a politikus hétfőn a kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt arra az alaptörvény módosításra, amely sarkalatossá, azaz kétharmadossá tette a termőföld forgalmazásának korlátait meghatározó földtörvényt - értesült a Blikk.

A volt vidékfejlesztési államtitkár mellett a lap szerint 150 ezer forint büntetést kapott Révész Máriusz, L. Simon László és Kovács Ferenc is, akik bár jelen voltak, nem szavaztak a kellő pillanatban.

Hétfőn az [origo] számolt be elsőként arról, hogy a kormánypártok hétfői frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök keményen rápirított Ángyánra és Bencsik Jánosra, akik kezdettől bírálták és számos módosító indítvánnyal próbálták meg "feljavítani" a szerintük elhibázott földtörvényt, illetve az alaptörvény hozzá kapcsolódó módosítását.

A nézetkülönbségek oka, hogy a kormány felülről, úgynevezett integrátorok közreműködésével koncessziós elven szervezné meg a földek hasznosítását, míg Bencsik és Ángyán a kis gazdaságokat és szövetkezeteket segítő rendszerben gondolkodik. A két politikus a frakcióülésen azzal szembesítette Orbánt, hogy a választási programban ez utóbbit ígérte a Fidesz , és attól nagyon távol áll a szerintük a nagyvállalkozókat helyzetbe hozó kormányzati elképzelés.

Orbán Viktor a résztvevők tájékoztatása szerint hangját felemelve bírálta a képviselőket, amiért "politikai cirkuszt és hangulatkeltést csinálnak" hónapok óta, és felszólította őket, hogyha ha ez így nekik nem tetszik, "akkor menjetek, mert én egyben akarom tartani frakciót".

A hétfő esti szavazáson végül csak Ángyán József szavazott nemmel, Bencsik János megszavazta az alaptörvény-módosítást. A volt államtitkár utólag úgy nyilatkozott, hogy a lelkiismerete fontosabb neki, mint a frakciófegyelem.