Miért higgyen egy diák ennek a kormánynak?

Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, demonstráció, tüntetés, szalay utca diáktüntetés
Vágólapra másolva!
Három diákot is előállított a rendőrség a szerdai tüntetésen, mert a rendőrök szerint a Lánchíd elfoglalásával megsértették a gyülekezési törvényt. Több ezren demonstráltak délután a kormány felsőoktatási politikája és kapkodása ellen a Magyar Tudományos Akadémia előtt, majd vonultak a Margit hídhoz ezután. Este viszont már csak pár száz diák ment elfoglalni a Lánchidat. Ők viszont kitartóak voltak, éjfél után is az V. kerületi rendőrség előtt várakoztak, és közben jót ettek, ittak és gitároztak.
Vágólapra másolva!

"Miért higgyen egy diák ennek a kormánynak, mi van, ha holnap megint mást mondanak?" - tette fel a kérdést egy diák szerda délután a Magyar Tudományos Akadémia előtt tartott tüntetésen, és nem ő volt az egyetlen, akit nem győzött meg a kormányszóvivő bejelentése az 55 ezer ingyen állami férőhelyről. A kormány szerdai döntése ellenére is ezrek mentek el a középiskolások által szervezett diáktüntetésre a Magyar Tudományos Akadémia elé.

A résztvevők között végzős, szalagot viselő gimnazisták, egyetemi hallgatók éppúgy voltak, mint idősebb emberek. Utóbbiak azt mondták, szolidaritásból jöttek el a tüntetésre, a diákok pedig a jövőjüket érzik veszélyben. "Nem látom a továbbtanulásom garanciáját" - mondta egy végzős középiskolás lány az [origo]-nak. Többen a kormány felsőoktatási politikáját és kapkodását sérelmezték, az egyetemisták pedig a hallgatói szerződéseket és a röghöz kötést kritizálták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ezrek gyűltek össze az Akadémia előtt. Galériánkért kattintson!

"Volt egy álmom, diploma, elvette a Rózsika"

A tüntetés kezdetén több ezresre nőtt tömeg diák-önkormányzati vezetők felszólalásait hallgathatta az Akadémia előtt. A tüntetők láthatóan jól érezték magukat, többen forralt bort kortyolgattak, és közben folyamatosan tapsoltak, ujjongtak, illetve fújoltak, ha egy kormánytag nevét hallották. Ugyanakkor igazából mindenki arra várt, hogy végre elinduljon a felvonulás a múlt heti tüntetésekhez hasonlóan.

Délután öt óra után rendőri felvezetéssel ez meg is történt: az ütemet egy dubstepet játszó kisbusz diktálta a sor elején, de a menetelők sem voltak csendben, hangosan skandálták a múlt hétről már megszokottá vált rigmusokat: "semmit rólunk nélkülünk", "gyertek velünk", illetve "Nem hagyjuk". De azért új versikékkel is szórakoztatták magukat, például többen azt skandálták, hogy "Volt egy álmom, diploma, elvette a Rózsika".

Teljes volt a káosz a Margit hídon

Az út szélén ácsorgó járókelők többnyire buzdították és fényképezték a diákokat, egy pincérnő forró teát is vitt nekik, de később a Margit hídnál volt, aki káromkodott. A Margit híd közepén, miután több diák egy rózsát hajított a Dunába, a szervezők bejelentették a tüntetés végét, de a diákok nem mentek haza. Ez a szervezőket is meglepte, és a zavart jól bizonyítja, hogy ezután kettészakadtak a tüntetők. Az egyik szervező ekkor úgy fakadt ki, "teljes a káosz".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rigmusokat skandálva vonultak a Margit hídhoz. Kattintson a képre a fotóinkért!

A menet elején haladó pár száz fő Budára, a Batthyány térre indult, a menet végén tüntetők azonban a már jól bevált Kossuth tér felé vették az irányt. A Duna két oldalán lévő diákok azután telefonon egyeztettek egymással, és azt találták ki, hogy a Lánchíd közepén újra találkoznak. Eközben azonban többeknek elegük lett a bolyongásból, volt, aki megjegyezte, hogy "ez már így nagyon unalmas".

Orbánt is hívták a Lánchídra

A Lánchíd közepén este nyolc óra előtt pár száz diák jött össze, és őket rengeteg rendőr tartotta szemmel. A híd közepén rögtönzött hallgatói fórumot tartottak, amelyre még Orbán Viktor kormányfőt és Balog Zoltán minisztert is meghívták, bár a beszélgetésekből egyértelmű volt, hogy senki nem gondolta komolyan, hogy elmennek a kormánytagok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rögtönzött fórumot tartottak a Lánchídon. A képre kattintva galéria nyílik!

A diákok nehezen tudták eldönteni, mi legyen a következő lépésük, guggolással szavaztak arról, maradjanak-e, sőt arról is kisebb vita alakult ki, hogy adjanak-e ki valamilyen közleményt. Eközben valaki azzal poénkodott a most mozikba kerülő Hobbit című filmmel kapcsolatban, hogy "Középföldén biztos ingyenes az oktatás". Végül métereket araszolva hagyták el a hidat, miután a rendőrök erre többször is megkérték őket. Az egyik diák szerint csoportos igazoltatással is fenyegették őket a rendőrök.

Megelégelték a rendőrök a tüntetést

A rendőrök este nyolc óra után megelégelték a diákok előre nem bejelentett tüntetését, és előállítottak három diákot, mert a rendőrség szerint a megafonjaikkal ők irányították a demonstrációt, és ez sérti a gyülekezési törvényt. A pár száz még ott lévő diák felháborodott a rendőri intézkedésen, "demokráciát, demokráciát" - skandálták néhányan. Többen a társukat elszállító rendőrautó elé és mögé ültek, de a rendőrök elvitték őket a kocsi útjából.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendőrök megelégelték a be nem jelentett tüntetést. Kattintson!

Később a BRFK elárulta, hogy három diákot állított elő. A tüntetők között elterjedt, hogy az V. kerületi rendőrkapitányságra szállítják őket, ezért hangosan kiabálva, fütyülve, szitkozódva a Szalay utcában lévő kapitányság elé vonultak, ahol egy rendőrsorfal várta őket.

Piknikezés, gitározás, politikusok elhajtása

A diákok mindenképp találkozni akartak az előállított társaikkal, és akkor még nem tudták, hogy nem is a belvárosi, hanem az újpesti kapitányságon hallgatják ki őket. A tüntetés este tíz óra körül furcsa fordulatot vett: az egyre jobban fáradó és fázó diákok szőnyegeket terítettek le, piknikezni, gitározni, énekelni, verset szavalni kezdtek, a közeli ábécékből ételt, illetve italt hoztak, és volt aki a csütörtöki médiatörténet vizsgájára készült.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Piknik a rendőrsorfal előtt. A tüntetés képeiért kattintson!

A diákoknak ezután egyedül a tüntetésen megjelenő politikusokra kellett figyelniük. Megjelent Török Zsolt MSZP-szóvivő, aki lila sáljára hivatkozva jelezte, hogy nem pártszínekben van ott. Feltűnt még Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője is, aki a rendőrökkel kezdett tárgyalni, bár erre senki nem kérte. Vadai később az újpesti kapitányságra is elment, ahol a diákokat hallgatták ki. Később a közeli albérletében unatkozó Gyüre Csaba Jobbik-alelnök is megjelent, de a diákok minden politikust távozásra szólítottak fel.

Az Újpesten kihallgatott diákok még éjfél után sem érkeztek meg, de nagyjából száz diák ekkor sem tágított a Szalay utcából. Egyikük azt mondta, "nekünk, akik itt maradtunk, úgy sincs semmi dolgunk holnap".

A szerdai diáktüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Az erről készült videoriportunkat pedig itt nézheti meg.