Péterfalvi is vizsgálja a listázásokat

Vágólapra másolva!
Hivatalból indított vizsgálatot Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Balatonalmádiban működő Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban történt listázásokkal kapcsolatban. Péterfalvi előzetesen annyit állapított meg, hogy nem világos milyen eljárás keretében hallgatták ki a diákokat, továbba milyen szabályok szerint utasította az igazgatót az intézményfenntartó. Szerdán már Szabó Máté, ombudsman is bejelentette, vizsgálódik az ügyben.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közleménye szerint Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke a sajtóból értesült arról, hogy a Balatonalmádiban működő Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban az igazgató aktuális közéleti eseményekkel kapcsolatban hallgatta meg az iskola tanulóit és tanárait.

Péterfalvi Attila szerdán hivatalból hatósági eljárást indított annak megállapítására, hogy az eljárás során megvalósulhatott-e a személyes, illetve adott esetben különleges adatok jogellenes kezelése. A mai napon a középiskolában helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a NAIH munkatársai. A Hatóság elnökhelyettese által személyesen irányított helyszíni eljárás keretében a Hatóság az üggyel összefüggésben keletkezett valamennyi dokumentumot megtekintette, továbbá a vonatkozó elektronikus dokumentumok zárolását rendelte el. A Hatóság az ügyben várhatóan januárban hoz határozatot.

Előzetesen a NAIH azt állapította meg, hogy nem világos, az iskola igazgatójának a diákokkal és tanárokkal folytatott megbeszélései pontosan milyen eljárás keretében valósultak meg. A Hatóság álláspontja szerint az intézményfenntartó és a középiskola együttműködésében világosan ki kellett volna jelölni, hogy a diákok esetleges bujtogatása, a tanárok állítólagos meg nem engedhető politizálása kapcsán az intézményfenntartó által kért eljárást milyen szabályok szerint kell lefolytatni, és annak során milyen adatokat kell rögzíteni.

Szerdán a Hvg.hu-n jelent meg, hogy a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban tájékozódnak a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről, és jegyzőkönyvezik az általuk elmondottakat. A szülők azt mondták, hogy gyerekeiket behívták az igazgatónőhöz, és arról faggatták őket, beszélnek-e a meghirdetett sztrájkról, buzdítják-e a tanárok őket erre, és szóba kerülnek-e közöttük a keretszámok.

Szerdán Szabó Máté ombudsman azonnali hatállyal hivatalból indított vizsgálatot és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban történt "listázás" ügyében. Az ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel. Szabó Máté a kialakult helyzet tisztázása érdekében haladéktalanul megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal kormánymegbízottját is. Szabó Máté azt írta, hogy mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan.