Vágólapra másolva!
Csak nyolc napig volt védelmi miniszter Karolina Peake, a LIDEM párt alelnöke, mert előzetes egyeztetés nélkül sok vezető beosztású embert lecserélt a tárcánáll. A botrány miatt a párt többi minisztere is elhagyja a kormányt, de a koalíciós szakításról még nincs szó.
Vágólapra másolva!

Menesztették csütörtökön Karolina Peakét, a mindössze nyolc napja kinevezett új cseh védelmi minisztert. A felmentett tárcavezető pártja ezt követően felszólította többi miniszterét, hogy távozzon a kormányból. Peake, aki a legkisebb koalíciós párt, a LIDEM elnöke, továbbra is megmaradt kormányfő-helyettesi tisztségében.

Az államfői iroda közölte, hogy Václav Klaus Petr Necas miniszterelnök javaslatára hívta vissza hivatalából Peakét, ám sem az államfő, sem a kormányfő nyilvánosan nem indokolta meg a lépést.

Necas az utóbbi napokban élesen bírálta Peakét, mert kinevezése után azonnal olyan változásokat hajtott végre a védelmi minisztérium vezetésében, amelyekről állítólag nem egyeztetett senkivel. Necas szerint korábban megígérte, hogy nem lesznek ilyen komoly személyi változások a tárca vezetésében. A kormányfő később azt mondta, azért menesztette Peakét, mert az a személycserékkel elveszítette a bizalmát. Necas ugyanakkor bejelentette, hogy a LIDEM semmiképpen nem kapja vissza a védelmi tárcát, de karácsony után tárgyalni kíván Peakével a koalíciós együttműködés folytatásáról.

Viktor Paggio, a LIDEM alelnöke azt mondta, hogy Peake menesztése a koalíciós szerződés megsértése, s nem kizárt, hogy a párt kilép a koalícióból. A Necas-kormány ezzel kisebbségbe kerülne az alsóházban. Peake pártja elnökségének üléséről távozva csak annyit mondott, hogy "a jelen körülmények között nehezen tudom elképzelni a további kormányzati együttműködést".

A LIDEM vezetése nyilatkozatban közölte, hogy felszólította a párt minisztereit, hogy január 10-ig adják be lemondásukat. Kamil Jankovsky, a LIDEM embere vezeti a regionális fejlesztési minisztériumot, Petr Mlsna pedig tárca nélküli miniszteri tisztségben a kormány törvényalkotási tanácsát. Maga Peake a kormányfő helyettese. A nyilatkozat a koalíció esetleges elhagyásáról nem szól. A LIDEM pártnak nyolc képviselője van a 200 tagú képviselőházban, s nélkülük a kormányoldalnak csak 93 képviselője maradna.

A 37 éves Karolina Peake kinevezése másnapján menesztette Vlastimil Picket, a védelmi miniszter első helyettesét, Pavel Bulantot, a fegyverkezési osztály vezetőjét és az addigi kabinetfőnököt. Döntéseit azzal indokolta, hogy "civilebb" vezetést szeretne a tárcánál. Lépéseit Klaus is bírálta, s azt mondta, hogy nem biztos, hogy a "törékeny leányzót" a többnyire férfiakból álló hadsereg el fogja fogadni. Nem hivatalos vélemény szerint a kormányfő azért menesztette ilyen gyorsan Peakét, mert állítólag olyan embereket vitt be, illetve készült bevinni a tárca vezetésébe, akik kapcsolódnak Martin Bartákhoz, a korrupcióval gyanúsított volt védelmi miniszterhez.