A kormány szombaton tárgyal a diákokkal

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere részletesen el akarja magyarázni a HÖOK-nak, hogy jövő szeptembertől milyen lesz a felsőoktatás. A HÖOK szerint a legnagyobb kérdés az, hogy mennyien kerülhetnek be jövőre az alapképzésre.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombat délután tárgyal a HÖOK elnökségével. Az elmúlt napok kormányzati megszólalásai alapján nem várható alkudozás a keretszámokról, hanem a diákok részletes tájékoztatást kapnak a minisztertől a jövő évi felsőoktatási rendszerrel kapcsolatban.

Mint tegnap kiderült, a kormány az elmúlt hetekben kommunikáltakkal szemben mégis több szakon csak költségtérítéses képzést indít (erről részletesen itt olvashat), és a keretszámokat sem törli el, hanem az egyetemekre bízza, hogy a képzéseikre hány főt vesznek fel.

Bizonytalanság van a HÖOK szerint

Kiss Dávid szerint az 55 ezres létszámba bizonyára bele kell érteni az alapképzésen kívül a mesterképzést, az osztatlan, továbbá a doktori képzést, valamint a felsőoktatási szakképzést, és arra kíváncsiak, hogy ezeknek milyen a megoszlásuk az 55 ezren belül. A közvéleményt legjobban az érdekli, hogy az alapképzésbe mennyien kerülhetnek be jövőre - mondta.

Kiemelte, az 55 ezres létszámmal "semmivel sem vagyunk előrébb, mint ahonnan elindultunk" néhány hete, miközben "napról napra változnak a koncepciók" és "elképzelhetetlen, hogy ebben bármiféle tudatosság is lenne".

A HÖOK elnökségi tagja sajnálja, hogy bővült azon szakok száma, amelyeket kizárólag tandíj fizetése ellenében lehet elvégezni. Ezzel szerinte a kormány beismeri, hogy nem mondott igazat akkor, amikor azt állította, hogy nem lesz tandíj. Ehhez képest most az a helyzet, hogy vannak olyan szakok, komplett szakterületek, amelyekről az állam kivonul. A HÖOK képviselői nem látnak arra biztosítékot, hogy a lakosság ezeket a tandíjakat ilyen mértékben képes lesz megfizetni, és arra sem látnak még terveket, hogy ezt miként kívánja a kormány szabályozni - mondta Kiss Dávid, aki hiányolta azt is, hogy még mindig nem ment ki a hivatalos felvételi tájékoztató, emiatt teljes bizonytalanságban vannak a felvételizők, akik nem tudják, mihez kezdjenek, a HÖOK ezért is kezdeményezte a szombati találkozót Balog Zoltánnal.

Megemlítette, hogy ez idáig nem kaptak semmiféle tervezetet a tárgyalás forgatókönyvét illetően, de a szombati tárgyaláson arra is rákérdeznek, hogy milyen szempontok alapján akarja a tárcavezető meghatározni a felvételi ponthatárokat. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meglepődtek azon, hogy csütörtökön nem derültek ki az egyes szakok ponthatárai. A HÖOK azonban már korábban jelezte, nem gondolják azt, hogy a miniszter egy személyben képes lehet az összes szak ponthatárát meghúzni, a szerdai kormánydöntés után pedig azon kételyeiknek is hangot adtak, hogy három nap alatt, ráadásul a felvételi eljárás lezárulta előtt ilyesmit meg lehessen oldani.

Kiss Dávid szerint a ponthatárokat ugyanis eddig mindig jóval az érettségi után, a nyári időszak közepén állapították meg, a keretszámok, az intézményi kapacitások, a hallgatói teljesítmények és a politikai prioritások figyelembe vételével. Éppen ezért irreálisnak tartja, hogy ezen tényezőket kihagyva a számításból meghúzzák a ponthatárokat. Kitért arra is, hogy a HÖOK-nak semmi köze nincs ahhoz, hogy diákok hallgatói szerződések elégetésére készülnek.