Dopeman: Orbán egy szolga

Vágólapra másolva!
Nagyjából 250-en tüntettek pénteken délután a Kossuth téren a hajléktalan emberekért. A demonstráción a diákokat képviselő Hallgatói Hálózat is megjelent. A demonstrálók egy csoportja átvonult a Széll Kálmán térre, ahol a hallgatói szerződésnek a Felvi.hu oldalról letöltött mintapéldányait égetik el. Az eseményen Dopeman is felszólalt, és azt mondta: Orbán egy komornyik, akinek már csengetett a Mylord, azaz a nép.
Vágólapra másolva!

Pár tucatnyi diák hallgatói szerződések égetésével tüntet a Széll Kálmán téren. Az eseményt tudósítónk szerint nem is diákok, hanem egy aktivista szervezte, a Facebook szerint azonban az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói önkormányzata áll a rendezvény mögött. Tudósítónknak feltűnt, hogy egy fiú már a sokadik szerződést dobja a tűzbe. Kiderült, hogy a Felvi.hu oldalról letöltött mintapéldányokat égetik, nem a saját szerződésüket. A járókelőket tudósítónk szerint nem igazán hatja meg, hogy égetnek.

A rendezvényen megjelent Dopeman is, aki beszédet tartott. Azt mondta: nagyon fontos a tudás, mert az a legnagyobb hatalom. Az ember erre építheti a jövőjét, ha embertől el akarják venni a tudást, akkor a jövőjét akarják elvenni. Az emberektől már mindent elvettek a rendszerváltás óta: először az álmaikat, a munkájukat, a pénzüket, most meg a jövőjüket akarják elvenni. Először úgy gondolt a röghöz kötésre, hogy jogos, de utána rájött, hogy "a jobbágyok sem komázták", ezért "Dózsa György fogta a parasztokat és megmutatta a nemesuraknak". Szerinte a fiatalok az országban akarnak maradni, de a kormány intézkedései miatt nincs más választásuk, mint hogy külfödre menjenek. Kiemelte, hogy nem szabad akadályozni a szabad akaratot. Szerinte Orbán egy szolga, ő a szolgák főnöke, a komornyik, de most már csengetett a Mylord, aki a nép.

A szerződés égetés előtt, a Város Mindenkié civil csoport szervezésében a Kossuth téren tüntetett nagyjából 200-250 - zömében hajléktalan emberekből álló csoport. Tudósítónk jelentése szerint több szervezet is képviseltette magát a demonstráción: köztük a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE), valamint a Hallgatói Hálózat (HaHa).

Fotó: Mudra László [origo]

Wirth Judit, a NANE képviselője a rendezvényen azt mondta, a nők hajléktalansága összefügg a nők elleni erőszakkal, azok a nők ugyanis, akiket bántalmaznak, sokszor nem tudnak hová menni, így az utcán kötnek ki. Jelenleg 90 olyan állami férőhely van az egész országban, ahová a bántalmazott nők tudnak menni, ezzel szemben az Európai Bizottság ajánlása alapján 1000 kéne - mondta Wirth, aki üdvözölte az Alkotmánybíróság novemberi döntését, amelyben Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

A rendezvényen az is elhangzott, hogy társadalmi katasztrófa van Magyarországon, mert félmillió család küszködve fizeti a lakása részleteit. Egy hajléktalan erre bekiabálta, hogy az a félmillió ember jöjjön ide a tüntetésre - közölte tudósítónk.

A HaHa két tagja is felszólalt, akik azt mondták, hogy ők nem csak a diákokat képviselik, hanem egy igazságosabb társadalomban hisznek, és azt akarják elérni, hogy mindenki fogjon össze. A kormány nem érti, hogy mi az a szolidaritás, de meg kell nekik mutatni.