Internetes banki csalókat vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
Összesen öt, köztük két lett állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy számítógépes adathalászprogramokkal és vírusokkal szereztek meg internetes banki műveletekhez szükséges belépési adatokat, majd a sértettek számlájáról pénzt utaltak el különböző hazai és külföldi bankszámlákra.
Vágólapra másolva!

Jelentős kárt okozó, számítógépes rendszer és adatok elleni bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken. A közlemény szerint az elkövetők számítógépes adathalászprogramokkal, illetve számítógépes vírusokkal megszerezték a sértettek internetes banki műveletekhez szükséges belépési adatait, amelyek segítségével azok számlájáról pénzt utaltak el különböző hazai és külföldi bankszámlákra.

A nyomozók múlt pénteken elfogtak, őrizetbe vettek és gyanúsítottként hallgattak ki egy 25 éves és egy 35 éves lett állampolgárt, a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat. Az ügyben szintén gyanúsítottként hallgattak ki egy 38 éves fóti, egy 33 éves budapesti és egy 58 éves kecskeméti lakost. Az eljárás jelenlegi adatai szerint a gyanúsítottak a célszámlákról a pénzt készpénzben felvették vagy erre kísérletet tettek, illetve több esetben magyar állampolgárokat vettek rá arra, hogy számlát nyissanak és az arra érkező, bűncselekményből származó összegeket továbbutalják.

Az ORFK hozzátette, az ügyben a célszámla-tulajdonosok toborzásával összefüggésben a nyomozók látóterébe került egy gazdasági társaság (Global Trading and Servicing Company), amelyik jutalék ellenében olyan munkát ajánl, amelynek keretében a munkavállaló vállalja: a bankszámlájára érkező összeget a cég által meghatározott számlára továbbutalja, vagy a számláról az összeget készpénzben felveszi és azt ismeretlenek részére továbbítja. A rendőrség a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy az ehhez hasonló esetekben az ismeretlen helyről érkező pénzösszegek gyakran bűncselekményből származnak, és ha azokkal egy számlatulajdonos bármilyen banki műveletet végrehajt, akkor bűncselekménnyel gyanúsítható.