Vágólapra másolva!
A dokumentumban egy fiktív gimnazista kérdez a felvételiről. Kiderült, hogy a szakokat december 31-ig meghirdetik, a felvételi határidő pedig március 1-je lesz.
Vágólapra másolva!

Tájékoztató dokumentumot (pdf) tett közzé a felsőoktatás átalakításáról a kormány, amelyben egy fiktív, Kis Mária névre hallgató gimnazista kérdez a felvételi eljárásról. Az első kérdésre, ahol Mária azt kérdezni, milyen szakokra lehet jelentkezni a kormányzat azzal kezdi: Tájékozódj!

A dokumentumban világossá teszik, hogy a gimnazista nem tanulhat ingyen például andragógiát és kommunikációt, mert ezek a szakok nem szerepelnek a miniszter által közzétett listában. Ezt a kizárást a kormány nem tartja igazságtalannak, mert olyan végzettséget adnak, amelyek magas jövedelmet garantálnak. A tájékoztató szerint az lenne igazságtalan, ha ezeket támogatnák, ráadásul túlképzés is volt ezeken a területeken.

Abban az esetben, ha Mária mégis nem támogatott szakokra szeretne jelentkezni, és családjának nincs pénze, a kormány a Diákhitel 2-t ajánlja a figyelmébe, amelyet alacsony, két százalékos kamattal bárki felveheti. Itt hangsúlyozzák, hogy Máriának nem feltétlenül kell visszafizetnie a hitelt, mert amennyiben vállalja a hallgatói szerződést és a közszférában helyezkedik el, az állam állja a törleszőrészleteket. Ha pedig Mária a versenyszférában talál állást, az állam adókedvezményt biztosít a munkaadó számára.

A dokumentum a felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekre is válaszol. A felvételi tájékoztató december 31-én éjféltől lesz hozzáférhető az interneten, ahol a szakok mellett, a pályaválasztással kapcsolatos információk is elérhetők lesznek. Azt írják, hogy nem biztos, hogy csak a csütörtökön meghirdetett szakok közül választhat ingyenes képzést Mária, mert január 31-ig még bővülhet a lista az egyetemi kapacitások függvényében.

A felvételi eljárás további részéről azt írják, hogy öt szakra lehet legfeljebb jelentkezni, a jelentkezéseket pedig március 1-jéig kell beadni a megszokott módon. A megadott felvételi sorrenden ugyanúgy lehet változtatni, mint korábban és a különböző bizonyítványokat is az eddigiekhez hasonlóan kell beadni. A felvételi eredményével, a ponthúzással kapcsolatban két esetet vázolnak fel. Ha kevesebben jelentkeztek a szakra, mint ahány hely van, akkor mindenkit felvettek, ha pedig többen, akkor a felvételizők teljesítménye dönt.