Rengett a föld a horvát határnál

Vágólapra másolva!
Kisebb, a Richter-skála szerint 2,5-ös magnitúdójú földrengés volt kedden délután a horvát határ közelében. A rengést a környéki falvakban többen is érzékelték, rezegtek az ablakok, és tompa morajlást is lehetett hallani.
Vágólapra másolva!

Lispeszentadorjánban és környékén földrengés volt kedden délután - jelentette a Letenyemédia.hu a helyi lakosokra hivatkozva. A környéken élők közül többen rezgő ablakokról, tompa morajlásról,beleremegő házakról, és két lökéshullámról számoltak be, írta az oldal.

A Földrengés.hu-n található adatok szerint a becsehelyi mérőállomás valóban érzékelt egy kisebb földmozgást: eszerint a horvát határ közelében, 17:01-kor, Bázakerettye, Lispeszentadorján, Budafa, Szentmargitfalva környékén a Richter-skála szerinti 2,5-ös erősségű földmozgást mértek a műszerek.

Magyarországon évente általában 100-120 kisebb, nem érezhető (2,5 magnitúdónál enyhébb) földmozgást regisztrálnak, és általában négy-öt gyengébb, de már érezhető rengésre lehet számítani.

A történelmi feljegyzések óta közel három tucat olyan rengés volt hazánkban, amely súlyos következményekkel járt. Az egyik legkomolyabb földmozgás 1763-ban pattant ki, és 63 halálos áldozatot követelt. A súlyos rengések közül a legutóbbi a berhidai volt 1985. augusztus 15-én, amely a Richter-skála alapján 4,9 magnitúdót ért el, és épületkárokat okozott a térségben.

Itt olvashat bővebben a magyarországi földrengések természetéről és gyakoriságáról.

A Richter-skála (magnitúdó skála)

A skála a földrengés kipattanásának fészkében (a hipocentrumban) felszabadult energia logaritmusával arányos. A számok egzakt módon a felszabaduló energiát mutatják, a melléjük írt megjegyzések csak tájékoztató jellegűek, és a földrengés helyi intenzitására utalnak (amelyre egy másik skálát lehet felállítani). Epicentrum: a földrengés kipattanásának felszíni vetületi pontja.
Hipocentrum: a földrengés kipattanásának valódi, felszín alatti pontja.

<2,0 csak műszerekkel érzékelhető
2,0-2,9 az emberek általában nem érzik meg
3,0-3,9 emberek által érzékelhető, de károkat nem okoz
4,0-4,9 érezhető rengés, a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, csekély károk fordulnak elő
5,0-5,9 a gyenge szerkezetű épületekben komoly károk keletkeznek
6,0-6,9 stabilabb szerkezetű épületek is megrongálódnak
7,0-7,9 a rengés súlyos károkat okoz, halálos áldozatok is várhatók
8,0-8,9 a rengés súlyos károk még több száz kilométeres körzetben is okoz
9,0-9,9 a rengés rendkívüli pusztítással jár, településeket töröl el a Föld felszínéről