Esküt tettek a zöld-fekete egyenruhások

Vágólapra másolva!
Letették esküjüket a január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament kupolatermében, a Szent Korona előtt péntek délután. Az őrség tagjai Kövér László házelnöktől csapatzászlót, a házelnök feleségétől díszszalagot, a történelmi egyházaktól pedig áldást kapott. Az Országgyűlési Őrség egyenruhája zöld-fekete, bordó díszítéssel.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlési Őrség tagjai nemcsak munkát, hanem küldetést is vállalnak a legfontosabb nemzeti intézmény, az Országgyűlés védelmével - hangsúlyozta üdvözlő beszédében Kövér László, a parlament elnöke. A házelnök arra kérte az őrség tagjait, hogy legyenek büszkék a küldetésükre, a zászlójukra és az egyenruhájukra, amely összeköti őket a szolgálatban.

Kiemelte, hogy a megjelentek - akiket elöljáróik is alkalmasnak találták erre a szolgálatra - értik és magas szinten művelik a szakmájukat. Szerinte az Országgyűlési Őrség tagjai nagy feladatot vállaltak, amelynek sikeres ellátása az ország életére is kihat, hiszen nekik kell biztosítaniuk az Országgyűlés biztonságát. Mint mondta, az esküvel "életünk legfontosabb elhatározásait pecsételjük meg", és arra kérte az egység tagjait, hogy ragaszkodjanak ehhez a kimondott szóhoz.

A házelnök az Országgyűlési Őrségnek csapatzászlót is adományozott, amelyet - miután felesége, Bekk Mária felkötötte rá a díszszalagot - a történelmi egyházak képviselői megáldottak.

A parlament áprilisban döntött az Országgyűlési Őrség felállításáról. Kövér László házelnök decemberben Tóth László rendőr alezredest jelölte az egység parancsnokának. Péter István főhadnagy, az egység egyik tagja szerint az Országgyűlési Őrség célja, hogy a legmagasabb szakmai színvonalon működjön, erős, professzionális szervezetként a társadalom tagjainak körében is megbecsülést vívjon ki.

Zöld-fekete egyenruha

Az őrök a rendőrségi törvényben meghatározottak szerint fokozott ellenőrzést hajthatnak végre, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, magánlakásban és közterületnek nem minősülő helyeken is intézkedhetnek, kép-, illetve hangfelvételt készíthetnek, helyszínt biztosíthatnak. Kényszerítő eszközként bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, lőfegyvert ugyancsak a rendőrségről szóló törvényben meghatározottak szerint használhatnak majd. A parlamenti tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként azonban kizárólag testi kényszert alkalmazhatnak. Az őrségnek nyomozóhatósági jogköre nem lesz.

Az országgyűlési őr a házelnöknek - vagy akadályoztatása esetén az ülést levezető alelnöknek - a hozzájárulása nélkül az Országház üléstermébe, az ülésteremhez tartozó páholyba és karzatra, valamint a termet körülvevő folyosóra nem léphet be, nem intézkedhet. Ugyanez igaz a parlamenti és irodaházi bizottsági üléstermekre, ahová az őr belépéséhez a testület elnökének - vagy akadályoztatása esetén a levezető alelnöknek - a hozzájárulása szükséges.

Az Országgyűlési Őrség egyenruhája zöld-fekete, bordó díszítéssel.