Zacskót és tollakat fogadhatnak el a közszolgák

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődik az egyeztetés a közszolgák etikai kódexéről, az alapok már készek. Csak csekély értékű ajándékot fogadhatnának el, és elveszítené az állását, aki nem fizeti a köztartozásait.
Vágólapra másolva!

Golyóstollat, reklámzacskót, csekély értékű dísztárgyat fogadhatnak csak el a közszolgák, ha életbe lép a kormány korrupcióellenes etikai kódexe. A szabálykönyv tervezete szerint akár el is bocsáthatják állami állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozását, nem gondoskodik családjáról, vagy terrorizálja munkatársait. A szöveg társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik - írja a szombati Magyar Nemzet.

Rétvári Bence, a szaktárca parlamenti államtitkára a lapnak elmondta: a kódex egyes rendelkezései a közigazgatás vezető pozícióit betöltő személyektől elvárt magatartást írják le, más előírásai azt határozzák meg, mit fogadhatnak el a közszférában dolgozó személyek, bizonyos passzusai pedig arról szólnak, miképpen kell lebuktatni a jogtalan előnyt felkínáló, vesztegetni szándékozó személyeket.

A kódex részletesen foglalkozik azzal is, mikor válik az állami tisztviselő méltatlanná, mely szabályok megsértésekor merülhet fel a közszolga elbocsátása. Felmerülhet például a köztisztviselő elbocsátása, ha bűncselekmény miatt jogerősen elítélik, vagy ha két éven belül háromszor is bírságot szab ki rá valamelyik állami szervezet.

A lap az államtitkártól megtudta azt is, hogy az elkészült kódex alapján a jövőben újabb szabálygyűjteményeket alkotnak, ezek a közigazgatás egyes ágazataiban dolgozók számára tartalmaznak majd külön rendelkezéseket.