Tüntetéssorozattal fenyegetnek a diákok

Vágólapra másolva!
Folyamatos tiltakozásokat helyeztek kilátásba az ELTE-n rendezett hallgatói fórum résztvevői arra az esetre, ha a kormány nem teljesíti hat, a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos, még decemberben elfogadott követelésüket. A fórumon egyetlen kormányzati politikus sem jelent meg. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pénteken tárgyal a HÖOK-kal.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a felsőoktatással elégedetlen hallgatók fóruma az ELTE Múzeum körúti épületének zsúfolásig telt nagyelőadójában.

A hallgatói fórum elfogadta, hogy a diákok ultimátumot adnak a kormánynak: amennyiben nem teljesítik február 11-ig a még december elején megfogalmazott hat pontjukat, folyamatos tiltakozásokat szerveznek, és újra az utcán lesznek.

A diákok követelésként fogalmazták meg emellett, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek valamennyi érintettel és a nyilvánosság bevonásával.

Azonnali válságintézkedésként a résztvevők követelték azt is, hogy soron kívüli gyorssegéllyel adják vissza a kivont pénzeket a felsőoktatásba, minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott helyeket, a felvételi ügyintézés díját vállalják át a hátrányos helyzetűektől, és tegyék lehetővé, hogy sorrendváltoztatáskor új szakokat is megjelölhessenek a felvételizők.

A fórum közben Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészkarának dékánja közleményben határolódott el az eseménytől, mondván, hogy neki nem szóltak, ugyanakkor nem kérdőjelezi meg a szervezők jobbító szándékát. A fórum szervezői meghívták Orbán Viktort és Hoffmann Rózsát, azonban egyikük sem jelent meg. Orbán erre az estére Zürichbe, a FIFA Aranylabda-átadásra hivatalos.

Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét is meghívták a fórumra, de nem ment el, viszont pénteken folytatja a tárgyalást a HÖOK képviselőivel, akik elfogadhatatlannak tartják, hogy egyes szakokon nem indul államilag támogatott képzés, illetve a hallgatói szerződés konstrukcióját is meg szeretnék változtatni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik.

Az egyetemi hallgatók és végzős középiskolások december közepén kezdtek tüntetni a kormány terve ellen, amely drasztikusan lecsökkentette volna az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát. A diákok többször az utcára vonultak, hidakat foglaltak, tárgyaltak a kormány képviselőivel. A kormány a többezres tüntetések hatására meghátrált, és újra megemelte a támogatott helyek számát, igaz, bizonyos szakmákat (például közgazdaságtant vagy vendéglátást) nem lehet tandíj megfizetése nélkül tanulni.

Az Eduline oktatási portál szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a szénszünet ideje alatt szabadegyetemi előadásokat tartottak. A szervezők közleményében az áll: a nemsztrájk módszerével kívánják jelezni, hogy az utcai politizálás mellett egyéb eszközökkel is rendelkeznek, elsősorban a tudomány, a szabad gondolat eszközével. "Mert a tandíj nem tandíj - hanem költségtérítés, a forráskivonás nem forráskivonás - hanem átstrukturálás, a sztrájk pedig nem sztrájk - hanem nemsztrájk" - írták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A pécsi egyetemisták és középiskolások január 8-án tartanak újabb fórumot, a csoport szerint azért van szükség az újabb megmozdulásra, mert "Orbán Viktor nem tudta megtartani ígéretét, a köz- és felsőoktatás problémája nem oldódott meg karácsonyra. Magától és a politikusok félrevezető kommunikációs manővereitől nem is oldódhatott meg". A pécsi sejt Facebook-oldalán egy posztoló így mozgósít a négy órakor kezdődő rendezvényre: "Holnap ne vizsgázzatok, hozzátok el az oktatóitokat a fórumra! Holnap ne vizsgáztassatok, hozzátok el hallgatóitokat!"