Navracsics is kizárná Bayert a Fideszből

Vágólapra másolva!
"Olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja" - jelentette ki Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelent, nagy felháborodást keltő cikkére reagálva Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Előzőleg az LMP hívta fel a Fidesz elnökségének figyelmét, hogy megengedhetetlen megnyilatkozásai miatt zárja ki a párt egykori alapítóját.  
Vágólapra másolva!

"Mélyen elítélem ezeket a mondatokat" - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a szigethalmi késelés apropóján a szombati Magyar Hírlapban megjelent írásában Bayer Zsolt a állatokhoz hasonlította a romákat.

A miniszterelnök-helyettes a az ATV műsorvezetője, Kálmán Olga kérdésére, miszerint van-e helye a Fideszben Bayer Zsoltnak, azt is hozzátette, szerinte "olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja".

A Magyar Hírlap publicistája Erdős Virág költő egy romákról szóló versével indító cikkében egyebek mellett arról írt a szigethalmi késelés apropóján, hogy "a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik".

A cikk, és versének engedély nélküli felhasználása miatt Erdős Virág hétfőn nyílt levélben kért helyreigazítást és bocsánatkérést a laptól, a Demokratikus Koalíció nevében pedig Niedermüller Péter ugyancsak nyílt levélben idézte fel, hogy december elején Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője beszédet mondott az antiszemitizmus elleni tömegtüntetésen. A politikus szerint ezért elvárható, hogy a frakcióvezető - ha komolyan gondolja, amit akkor mondott - a Bayer Zsolt "förtelmes" írásában kifejeződő "mélyen embertelen, aljas szemlélettel szemben" is felemelje a szavát.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője Bayer pártból való kizárását ajánlotta a Fidesz vezetésének figyelmébe a szerinte a közösség elleni izgatás tényállását kimerítő írás miatt.

Bayer Zsolt nem először fogalmaz uszítóan a romák ellen: a 2006-os olaszliszkai lincselés után azt írta "Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Ha időközben körbeállják autónkat a cigányok, még inkább tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van."