Felmentették az Eclipse-ügy vádlottjait

Vágólapra másolva!
A Eclipse-ügy 12 vádlottja az ügyészség szerint fiktív számlákkal nyúlta le az állami informatikai üzletekből származó pénzeket. A bíróság szerint az ügyész nem tudta bizonyítani, hogy ez így történt. Az ügyész fellebbez.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottság hiányában felmentette a milliárdos áfa-csalás miatt indult Eclipse-ügy mind a 12 vádlottját a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú ítéletében. A vád szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. a gépkocsik eredetiségvizsgálatával, a biometrikus útlevelekkel és más projektekkel 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el.

A cég vezetői 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen továbbutalták és készpénzben felvették. Így több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be az Eclipse. A vádlottak tagadták bűnösségüket, védőik felmentést kértek, az ügyészség ugyanakkor többeknek letöltendő szabadságvesztést indítványozott.

A keddi felmentő ítélet szerint az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania a vádakat. Az ügyészség azonban fellebbezett, így az ítélőtáblán folytatódik az Eclipse-ügy másodfokon.

A vádirat szerint az Eclipse 2005. szeptember és 2009. január között több nagy értékű, informatikai tárgyú közbeszerzési pályázatot nyert el az államtól. A vádlottak azonban 2007-től azért, hogy a bevételeik után megfizetendő áfa mértékét csökkentsék, fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek más cégekkel, majd az általuk kiállított fiktív számlákat befogadták. Az ügyészség szerint ezzel mintegy 1,3 milliárd forinttal csökkentették jogosulatlanul az állami adóbevételt.

A cég tulajdonosait és vezetőit 2010. március 10-én kommandósok fogták el. Hét embert vettek őrizetbe, köztük a cég vezérigazgatóját. Néhány órával később már a cég központjában tartottak házkutatást, nagy értékű autókat és más vagyontárgyakat foglaltak le. Az Eclipse-ügyről szóló korábbi írásainkat itt olvashatja.