Pokorni talált egy kis pénzt az ELTE iskolájának

Vágólapra másolva!
A hegyvidéki polgármester továbbra is pénzzel támogatná az ELTE XII. kerületi gyakorlóiskoláját, ha a képviselő-testület megszavazza, akkor ötvenmillió forintot adnának az idén. Az ELTE decemberben közölte, hogy pénzügyi problémák miatt nem tudja fenntartani az iskolát, és korábban az önkormányzat is azt mondta, hogy nincs pénzük a támogatásra.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán azt javasolja a XII. kerületi önkormányzat képviselő-testületének, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ottani gyakorlóiskoláját. A hegyvidéki polgármester az MTI-nek pénteken azt mondta: az indítványról még januárban dönt a képviselő-testület. Pokorni szerint annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója az ELTE, az elmúlt években mintegy 300 millió forinttal támogatták az iskolát. Kitért arra is, hogy ez nem volt törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, de a kerületi gyerekek színvonalas képzése érdekében elkötelezettek az iskola mellett.

Pokorni azt mondta, január 1-jével alapjában változott meg az oktatás szabályozása, és az önkormányzat nem rendelkezik azokkal az adóbevételekkel, amelyekből eddig az iskolákat támogatták. Ennek ellenére szeretnének segítséget nyújtani a gyakorlóiskolának. Úgy látják, az általános iskolai rész megőrizhető, és a középiskolai osztályok egyben tarthatók egy hegyvidéki gimnáziumban.

Az egyetem december 19-én közölte, hogy XII. kerületi gyakorlóiskolájával kapcsolatban egyeztetést kezdett az önkormányzattal és a közoktatási törvényben meghatározott más szervezetekkel, mert önállóan a továbbiakban nem képes fenntartani az iskola középfokú képzését. Úgy fogalmaztak: a finanszírozási lehetőségek szűkülése, az állami normatíva csökkenése és a működtetési problémák ellenére továbbra is fenntartják az általános iskolát, de a középiskolai osztályok esetében erre nincs módjuk. A témában a héten szülői fórumot is tartottak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van. Hozzátette, ha nem találnak megoldást, és a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről.