Orbán vagy Bajnai ölelése a jobb?

Vágólapra másolva!
A 2014-es választás után új alkotmányt kell írni, és aztán rögtön rendkívüli választásokat kell tartani - nagyjából ez az egyetlen dolog, amiben egyetértenek az LMP vezetői. A többség szerint ez kizárólag Bajnai Gordonnal és az MSZP-vel megvalósítható, de tönkreteheti a pártot, ha összeállnak velük. Közben arra számítanak, hogy a Fidesz elkezdi a kegyüket keresni, hogy elkerülhesse a koalíciót a Jobbikkal, és hatalmas lesz rajtuk a nyomás emiatt. A január végi kongresszuson eldől, hogy merre megy tovább az LMP.
Vágólapra másolva!

Január 26-án újabb kongresszust tart a Lehet Más a Politika, és mint egy focimeccs előtt szokás mondani, bármi megtörténhet. Ahogy az már a novemberi, frakciószakadáshoz vezető kongresszus utáni napokban is látszott, nem hogy pályára állt volna a párt, hanem tovább nőtt a feszültség a párton belül.

A párttal négy dolog történhet: 1. szétszakad; 2. marad a novemberben elfogadott stratégia, amely szerint választási együttműködésről nem lehet tárgyalni az Együtt 2014-gyel; 3. tárgyalni kezdenek Bajnaiékkal és az MSZP-vel; 4. nem lesz szó stratégiáról a kongresszuson, így marad a bizonytalan. A párt egyik ismert politikusától úgy tudjuk, hogy az országos választmány nem tűzte napirendre a stratégiát, de ha a küldöttek egyharmada úgy akarja a kongresszuson, akkor vitázhatnak róla.

A párton belül november óta nem csillapodtak az indulatok, ezt jól mutatja, hogy a párttagság egy része két hónappal az elfogadása után ismét napirendre tűzné a stratégiát. A novemberi kongresszus után a kisebbségben maradt képviselők megalapították a Párbeszéd Magyarországért nevű platformot, amely tárgyalni szeretett volna az Együtt 2014-gyel. Azonban nem sokkal a megalakulás után a párt etikai bizottsága alapszabály-ellenesnek ítélte a platformot, mivel a platformok működését nem szabályozza egyértelműen az alapszabály. Egy héttel a felfüggesztése után mégis összeülhetett a munkacsoport, a benne részt vevők szerint azonban szinte semmihez sem volt joguk, így az egész olyan volt, mintha nem is lenne. A január végi kongresszusra egy új stratégiával készül a tizenöt fős frakció nyolc tagjából álló platformista csapat.

Az MSZP-vel semmiképp

A platformban részt vevő több LMP-s azt mondta, hogy a stratégia még nincs kész, de az biztos, hogy a végleges verzió sem fog nagyon eltérni a november végihez képest. Az biztosnak tűnik, hogy választási együttműködést kötnének az ellenzékkel, amibe szerintük beletartozik az Együtt 2014, az MSZP és a 4K! is. Az LMP gazdasági kabinetjének egyik befolyásos tagja szerint ma Magyarországon azt kell megválaszolni a szavazóknak, hogy el lesz-e zavarva az Orbán-rezsim, vagy sem, és egyértelműen jelezni kell az emberek felé, hogy készek-e együttműködni az ügy érdekében.

Az egyik vezető platformista politikus szerint azonban a választási együttműködés legfeljebb önkormányzati szinten értelmezhető, hiába a fideszes jelöltek legyőzése a tét. "Közös lista biztosan nem lesz, én semmiképpen sem indulnék ilyenen az MSZP-vel" - mondta, és ezt megerősítette egy másik összefogáspárti LMP-s. Szerinte nem jó, ha öt jelölt indul egymással szemben, "kompromisszumokat kell kötni, úgy, hogy közben az LMP is megőrizze saját identitását".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Meg akarják őrizni az identitásukat

Egyetlen dolog közös Bajnaiban és az LMP-ben

A választási együttműködés a platformisták szerint nem jelenti azt, hogy a kormányba is beülnének, ha legyőzték a Fideszt. "Arról szó sincs, hogy az LMP az MSZP-vel kormányozzon" - mondta a párt egyik vezető politikusa. Bár leginkább a szocialistáktól ódzkodnak, az Együtt 2014 és Bajnai Gordon sem lehetne partnert, ugyanis - mint azt több LMP-s politikus is kiemelte - egy kivételével nincsen közös ügyük.

"Szinte mindenben mást gondolunk, viszont az alkotmányos jogállami keretek visszaállításának szükségét mind elfogadjuk és akarjuk" - mondta az egyik platformista. Egyik társa is megerősítette, hogy jelenleg úgy gondolják, az új alkotmány megírása után nem lenne több dolguk az Együtt 2014-gyel és az MSZP-vel, a ciklus hátralevő részében akár egyszerű többség is irányíthatná az országot. Legjobban azonban az tetszene nekik, ha az új alkotmány életbe lépése után feloszlatnák a parlamentet, és új választásokat írnának ki.

A közös kormányzást elvetette a párt egyik befolyásos politikusa is, aki a platformistákkal nem ért egyet. Ha sikerül legyőzni a Fideszt, akkor szerinte ezt egy új alkotmány írására kell felhasználni, mert ebben egyetértés van az ellenzéki csoportok között, viszont több közös pont híján a munka bevégeztével célszerű lenne feloszlatni a parlamentet.

A hatalmat akarják

A két LMP-s tábor közötti lényeges különbség az, hogy a választási együttműködést ellenzők szerint rosszat tesz a népszerűségüknek és a Fideszből kiábrándult szavazók megkaparintását nehezíti, ha másfél évvel a választások előtt tárgyalni kezdenek Bajnaival vagy Mesterházyval. A platformistákat nem támogató egyik frakciótag szerint a végeredmény ugyanaz lenne választási együttműködés nélkül is: a jelenlegi ellenzéki pártok koalícióra lépnének, és új alkotmányt írnának. Szerinte erről nincs mit beszélni.

A platformisták és nem platformisták között a különbség közelebbről nézve sem sokkal nagyobb. A frakció egyik vezetője szerint ebben a kérdésben is látszik, hogy a pártműködésben nem nagyon lehet más a politika, "ez a meccs is leginkább hatalomtechnikáról szól". A vitát a párton belül próbálják meg rendezni, mert a legfontosabb az egybenmaradás. A keményebb viták egyelőre csak kevés embert érintenek, az élvonalbeli politikusok pedig nem vesznek részt ezekben. Sőt, a két oldal vezetői, Schiffer András és Jávor Benedek is szoktak egyeztetni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nem lesz nagy összeborulás a szocialistákkal - illusztráció

A Fidesznek még jól jöhet az LMP

A Bajnaiékkal való tárgyalás mellett kardoskodó LMP-sek tartanak attól is, hogy túl közel kerülnek a Fideszhez. A frakció egyik meghatározó politikusa szerint a Jobbikban zajló folyamatokra (a párt radikálisainak kiszorulására - erről korábbi cikkünk) hatást gyakorol a Fidesz, ami mindent megtesz azért, hogy vállalható koalíciós partnert találjon maga mellé. A politikus szerint a Gyöngyösi-botrány után már nagyon rosszul nézne ki a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik, viszont szerinte a kormánypárton belüli hangulat egyértelmű: szükségük lesz egy partnerre, ha hatalmon akarnak maradni. A politikus szerint erre a posztra minden szempontból az LMP lenne a legalkalmasabb a Fidesz szemszögéből. Ez a lehetőség elméleti szinten az LMP-n belül is felmerült, de ez állítólag kisebbségi vélemény, és a pártvezetők nem is álltak ki mellette.

A Fidesz egyelőre kedvesen viszonyul az LMP-hez - mondja több LMP-s képviselő is -, azonban úgy érzik, hogy a választások közeledtével ez meg fog változni. Az LMP-frakció egyik vezetője szerint jó esély van rá, hogy a Fidesz mindent meg fog tenni a legkisebb parlamenti párt megnyeréséért. "Ajánlatokat fognak tenni, nagy lesz a nyomás rajtunk, különösen, ha nem engedünk. Ebben az esetben jönnek majd a fenyegetőzések, elővesznek és kicsinálnak embereket, nem lehetünk naivak, tudjuk, milyen nehéz lesz a következő év" - mondta.

Az LMP helyzetét nehezíti egyik vezetője szerint, hogy rajtuk múlhat, hogy lesz-e Fidesz-Jobbik koalíció. Szerinte nem lenne vállalható, ha azért valósulna meg a jobboldali szövetség, mert ők nem akartak együttműködni a Fidesszel, viszont ugyanennyire vállalhatatlan lenne, ha kormányt alakítanának Orbánékkal. Az LMP egyik vezetője szerint a pártnak az lenne a legjobb (és egyetlen jó lehetősége), ha az MSZP és az Együtt 2014 többségbe tudna kerülni a Fidesz-Jobbikkal szemben, és rájuk nem lenne szüksége a baloldalnak, legfeljebb csak a kétharmadhoz.