Bayer második cikkével már elégedett Navracsics

Bayer Zsolt, Békemenet a demokráciáért
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor szerint sok mindent helyre tett Bayer Zsolt múlt keddi publicisztikája, amelyben az újságíró reagált azokra a bírálatokra, amelyeket a szigethalmi késeléssel kapcsolatos cikke miatt kapott.
Vágólapra másolva!

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, hogy a múlt keddi Bayer Zsolt-publicisztika fontos a történet szempontjából, mert nagyon sok mindent helyre tesz: bebizonyítja, hogy Bayer Zsolt meg tudja írni ezt a problémát úgy is, hogy ne legyen túl éles a nyelvezete.

"Az, hogy a múlt keddi cikk megszületett, azt mutatta, hogy Bayer Zsolt is úgy érezte, a korábbi, szombati cikkel vannak kifogásolni valók" - vélekedett Navracsics Tibor. "Ismerem Bayer Zsoltot, és nem tételezem fel róla, hogy a szombati cikkben leírtakat komolyan gondolta volna" - mondta.

A tárcavezető megismételte korábbi álláspontját, amely szerint ha egy egyént ítélnek el egy általa elkövetett bűncselekmény alapján, abban az esetben ezt meg lehet tenni éles hangnemben is. Bayer Zsolt cikkében azonban egy csoportról volt szó, ami nagyon fontos különbség, ugyanis "ha előre meghatározunk (...) egy csoportot, és arra vonatkozóan jelentünk ki olyan dolgokat, hogy állat, akkor az szerintem egy súlyos probléma" - hangsúlyozta.

Bayer Zsolt első cikke után Navracsics még azt mondta, hogy kizárná Bayert a Fideszből, mert "olyan embernek nincs helye egy közösségben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja". Bayer Zsolt az említett írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: akiket megkéseltek "a gyáva, undorító, kártékony állatok" (...) "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. (...) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan."

Az újságíró három nappal későbbi cikkében azt írta, hogy szándékosan félreértették mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - tette hozzá Bayer. A cikkek utóéletéről itt találhat több cikket.