Egy tanárnak sem csökkenhet a jövedelme

Vágólapra másolva!
Minden pedagógus azonos béren kívüli juttatást fog kapni - közölte az oktatási államtitkárság. A kormány célja, hogy egy pedagógusnak se csökkenjen a jövedelme.
Vágólapra másolva!

Az oktatási államtitkárság utasította az iskolákat január 1-jétől fenntartó Klebelsberg Központot, hogy sürgősen mérje fel a korábbi béren kívüli juttatások kedvezményezettjeit és nagyságrendjét, hogy a kieső támogatások pótlásáról a költségvetés gondoskodhasson. Erre azért van szükség, mert a kormány nem szeretné, hogy a fenntartóváltozás miatt csökkenjen bármelyik pedagógus jövedelme.

A felmérés január 10-én kezdődött, ezt követően a kormány rövid időn belül meghozza döntését a juttatások odaítéléséről. A államtitkárság a döntésről az érintetteket és a közvéleményt időben tájékoztatni fogja.

Az államtitkárság célja az, hogy minden pedagógus azonos béren kívüli juttatást kapjon, aminek a mértéke ne az adott önkormányzat anyagi helyzetétől függjön. Január 1-je előtt az iskolafenntartó önkormányzatok - ahol erre lehetőséget tudtak teremteni - különböző mértékű cafeteria juttatást adtak a pedagógusoknak.

Az állami fenntartásba vétel után egyes önkormányzatok továbbra is adnak cafeteriát, több önkormányzatnál azonban ezt megvonták. A kormány ezekben a napokban vizsgálja a pedagógusokra vonatkozó cafeteria igen eltérő gyakorlatát, és rendezi a szabályokat.