Az Alkotmánybíróságon támadja a Cozma-ítéletet Sztojka Iván

Vágólapra másolva!
Sztojka Iván védője azt szeretné elérni, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a Cozma-gyilkosság ügyében hozott ítéleteket, mert úgy érzik, nem volt tisztességes az eljárás. Szerintük a rendőrség, az ügyészség és a minisztérium nyilatkozatai nem feleltek meg az emberi jogi normáknak.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Cozma-gyilkosság ügyében emberölés kísérlete miatt elítélt Sztojka Iván ügyvédje, Szikinger István - írja a Magyar Nemzet. A védő álláspontja szerint ugyanis a négy évvel ezelőtt kezdődött büntetőeljárás nem volt tisztességes, az ügyvéd szerint az ügyészség, a rendőrség és az igazságügyi tárca képviselőjének az ügy kapcsán tett egyes közlései nem felelnek meg az alaptörvénynek, az emberi jogi normáknak. Az alkotmányjogi panasz azt a cél szolgálja, hogy az AB állapítsa meg a jogsértést, és semmisítse meg az ügyben hozott ítéleteket.

A Marian Cozmát szíven szúró Raffael Sándor ügyvédje, Tuza Péter viszont azt mondta a lapnak, hogy a Kúria példamutató ítéletet hozott, tisztán jogi elemzést végzett, és az ügy eldöntésekor nem engedett a közvélemény nyomásának.

A Cozma-ügyben a Kúria tavaly októberben hozott ítéletet, és részben súlyosbította a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla döntését. A másodfokú ítéletet korábban sokan bírálták és felháborítónak tartották (még Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is levelet írt miatta a Kúriának), ugyanis jelentősen enyhítette a három vádlottra - Raffael Sándorra, Németh Győzőre és Sztojka Ivánra - először kiszabott büntetést. Raffael és Németh első körben életfogytiglani büntetést kapott, Sztojka pedig húsz év fegyházat. A Győri Ítélőtábla a büntetést úgy enyhítette, hogy az első két vádlott 18 év fegyházat kapott, Sztojka pedig 8 év börtönt.

A Kúria szerint a másodfokon eljáró bíróság alulértékelte Sztojka Iván szerepét a gyilkosságban, ezért a büntetését 8-ról 13 évre súlyosbították. A súlyosbítás oka az volt, hogy Sztojkát nem egyszerűen testi sértésért, hanem emberölés kísérlete miatt büntették. A Cozmát szíven szúró Raffael Sándor és a Cozma csapattársát, Ivan Pesicet vesén szúró Németh Győző esetében a Kúria helyben hagyta a másodfokú ítéletet, mindketten 18 év fegyházbüntetést kapnak.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A Cozma-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.