Megnyitották az M3-as nyíregyházi szakaszát

Vágólapra másolva!
A Nyíregyháza és a 49-es főút közötti 33 kilométeres szakasz építését az eredeti tervek szerint 2011 decemberére fejezték volna be. A kétszer két sávos úton 130-cal lehet majd menni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerdán délben ideiglenesen forgalomba helyezte az M3-as autópálya Nyíregyháza és a 49-es főút közötti szakaszát - írja a NIF közleménye. A 33,8 km hosszú beruházás 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból valósult meg, nettó 31,9 milliárd forint értékben. Az új sztrádaszakasz díjköteles lesz.

A forgalomba helyezés azért ideiglenes, mert az ófehértói mérnökségi telep csak április végére készül el. Az új szakasz kezdeti üzemeltetését addig a Hajdúnánási Autópálya Mérnökségről látja el a társaság. A kétszer két sávos, óránként 130 kilométeres sebességre tervezett autópályán három csomópont és huszonhárom műtárgy épült meg.

Az M3-as új szakaszának építését 2010 szeptemberében kezdték el, és az eredeti tervek szerint 2011 decemberére fejezték volna be, az átadás időpontját azonban módosítani kellett a földmunkákat nehezítő időjárás és a régészeti feltárások elhúzódása miatt. A kivitelezési munkálatokat a Colas Hungária Zrt. vezette C-S-K-K 2009 Projekttársaság nyerte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által kiírt közbeszerzési eljáráson.

A sztrádaépítés szabolcsi folytatására, az Őr-Vásárosnamény közötti szakasz elkészítésére 2012. október elején jelent meg a közbeszerzési kiírás, és beérkeztek a kivitelezői ajánlatok. Vásárosnaményig 11 kilométer hosszon, szintén kétszer két sávos, plusz leállósávval rendelkező sztrádaszakasz épül.