Új tankönyvek kellenek az elsősöknek, de nincsenek

Vágólapra másolva!
Nem kerülhetnek fel a tankönyvjegyzékre a régi kerettantervre engedélyezett könyvek azokon az évfolyamokon, ahol már az új tantervek szerint kell az oktatást elkezdeni - írja a Nol.hu. Az általános iskolák első, ötödik és kilencedik évfolyamát már érintik a változások, de még nem tudni, hogy milyen könyvekből választhatnak majd.
Vágólapra másolva!

A tankönyvpiacról szóló törvényt a kormány a nyár végén úgy módosította, hogy az oktatásért felelős miniszter saját maga is dönthet a tankönyvvé nyilvánításról, vagyis bizonyos könyveket pályázati eljárás keretében felvetethet a tankönyvjegyzékbe. Ha van a tankönyvjegyzékben ilyen, pályázaton kiválasztott könyv, az iskolának kötelező azt rendelnie - írja a Nol.hu.

Ezekben a napokban érkeznek be az Oktatási Hivatalba (OH) a kérelmek a kiadóktól a tankönyvlistára kerülés érdekében, készül a jövő évi hivatalos tankönyvjegyzék. A lap emlékeztet rá, hogy az iskolák csak az ezen szereplő kiadványokat rendelhetik meg. A tervek szerint ez a jegyzék január végére elkészül, az iskolák pedig március végéig választhatnak róla. A Nol.hu által megszólaltatott szakértő szerint a legnagyobb káosz az 1., az 5. és a 9. évfolyamokon várható, itt ugyanis már az új kerettantervek szerint kell tanítani a gyerekeket. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke a lapnak azt mondta: teljes a jogbizonytalanság a tankönyvesek között, ugyanis az Oktatási Hivatal jogértelmezése szerint nem kerülhetnek fel a tankönyvjegyzékre a régi kerettantervre engedélyezett könyvek azokon az évfolyamokon, ahol már az új tantervek szerint kell az oktatást elkezdeni.

Az Oktatási Hivatal a lapnak azt mondta: a tankönyvjegyzékre egész évben folyamatosan kerülhetnek fel a tankönyvek. "Kétségtelen viszont, hogy az iskolák számára egy tankönyv a gyakorlatban akkor rendelhető, ha szerepel a tankönyvjegyzéken, az új rendelet szerint legkésőbb március 31-ig". A kerettantervek október óta elérhetők, a kiadók nyilvánvalóan megismerték ezeket, és a kerettanterveknek megfelelően átdolgozhatták a kiadványaikat, illetve előkészíthettek újakat - mondta a hivatal. A lap emlékeztet rá, hogy októberben a kerettantervek tervezetét hozták nyilvánosságra, a végleges, elfogadott verzió azonban csak december végén jelent meg a közlönyben.

A Nol. hu megkérdezte, hogy miért kell az iskoláknak az összes évfolyamon a tartós tankönyvet a rendeléseiknél előnyben részesíteniük. Az Oktatási Hivatal azt válaszolta: "Nem az összes évfolyamon, csak első osztályban, ahol is a tankönyveket térítésmentesen kapják a gyerekek. Nagy különbség". A rendelettervezet bevezetőjéban a lap szerint az olvasható, hogy szeptember elsején felmenő rendszerben bevezetésre kerül az alapfokú oktatásban az ingyenes, tartós tankönyv, ezáltal átalakul a finanszírozás szerkezete. Néhány paragrafussal odébb pedig az, hogy amennyiben a hivatalos tankönyvjegyzéken a matematika műveltségterület kivételével valamely tantárgy, műveltségterület vonatkozásában van tartós tankönyv, akkor az iskola a tankönyvrendelés során a tartós tankönyvek közül választ, vagyis ez alapján a tartós könyv választási kötelezettség minden érintett évfolyamra értendő - írja a Nol.hu.