Milliós jutalmakat zsebeltek be az eladósodott városok vezetői

Vágólapra másolva!
Több súlyosan eladósodott település legfőbb vezetői is többhavi bérüknek megfelelő jutalomhoz jutott az év végén - írja a Blikk. Volt, aki hathavi illetményét kapta kézhez.
Vágólapra másolva!

Több vidéki nagyvárosban is kaptak év végi jutalmat az önkormányzati vezetők - írja a Blikk. Ezek között sok olyan város is van, amely súlyos adósságot nyög.

A 14 milliárdos adóssággal rendelkező Békéscsabán hathavi illetménynek megfelelő összeget szavaztak meg a polgármesternek és két helyettesének. A várost vezető Vantara Gyula 3,5 millió forintot, két alpolgármester pedig 3,2-3,2 millió forintot vihetett haza. Kovács Ferenc, a 20 milliárdos adóssággal rendelkező Nyíregyháza polgármestere 1,7 millió, helyettesei 2,1 millió, a város jegyzője pedig 1 millió forint jutalomban részesült.

A több mint 27 milliárdos hitelt görgető Debrecenben a három alpolgármesternek jutott összesen 5,6 millió forint. Győrben is az alpolgármesterek kaptak kéthavi illetményt, Kecskeméten pedig 4,1 millió forintot osztottak szét négy alpolgármester között.

A lap valamennyi megyei jogú várost megkereste, de hat település: Zalaegerszeg, Szekszárd, Salgótarján, Tatabánya, Nagykanizsa és Dunaújváros nem reagált a kérdésre. A többi helyen azt válaszolták, hogy a vezetők nem kaptak jutalmat - olvasható a Blikkben.

Békéscsabán a lapnak azzal indokolták a jutalmat, hogy a polgármester viszonylag alacsony fizetését kompenzálják ezzel, Nyíregyházán pedig azzal, hogy a város jó gazdasági teljesítményt nyújtott, és adósságállománya 2 év alatt 4 milliárddal csökkent.

Csütörtök este kiadott közleményében a békéscsabai polgármesteri hivatal sajtóreferense ezzel szemben közölte, hogy Vantara Gyula nem vette fel jutalmát. Békéscsaba polgármestere állítása szerint az elmúlt hat évben a közgyűlés által neki megszavazott jutalmat mindig jótékony célra fordította. A sajtóreferens felsorolt hét helyi, illetve megyei tevékenységet végző szervezetet, amelyet a jutalomból a legutóbb támogatott a polgármester.