Elromlott egy Alstom-próbajárat

forgalomba állt az első Alstom-szerelvény a 2-es metró vonalán, az új szerelvény egy ma használatos, szovjet gyártmányú szerelvény mellett
Vágólapra másolva!
Vasárnap délután meghibásodott egy próbafutáson levő Alstom-szerelvény a kettes metró vonalán Budapesten. Emiatt napközben csaknem egy órán át nem tudott járni a metró - közölte a BKK.
Vágólapra másolva!

Vasárnap 11:35-tól 12:23-ig szünetelt a közlekedés az M2-es vonalon a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között, mivel a Keleti pályaudvar állomáson egy utasok nélkül, próbajáratban közlekedő Alstom-szerelvény meghibásodott - közölte vasárnap délután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A hatósági vizsga előtti próbafutását teljesítő vonaton a BKV műszaki személyzete mellett az Alstom szakemberei is jelen voltak, ennek ellenére a mozgásképtelenné vált vonatot csak egy másik szerelvény segítségével lehetett a járműtelepre közlekedtetni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Így indultak az első Alstom-szerelvények Budapesten

A BKK szerint a hiba okát még vizsgálják, de feltehetően szoftveres problémáról van szó. A javítás az Alstom garanciális feladata. A BKK 37 darab autóbuszt állított be a zavart szakaszon.

A hiba kivizsgálása folyamatban van, feltételezhetően szoftveres hiba történt. Az Alstom garanciális feladata minden hiba elhárítása, így a meghibásodott vonat javítása is. A BKK szerint egy új járműnél kisebb meghibásodások előfordulhatnak, amelyeket olyan "gyermekbetegségeknek" kell tekinteni, amelyekre csak akkor derülhet fény, ha forgalomban, valós terhelés mellett próbálják ki őket.

Az Alstom metrókocsik folyamatosan érkeznek Budapestre és állnak forgalomba, vagy éppen futják próbaköreiket, mielőtt az M2-es és M4-es metró vonalára állnának.