Faóriások bénították meg a magyar síparadicsomot

mátraszentistváni sípark, áramszünet
Vágólapra másolva!
Múlt héten kétszer is leállt a mátraszentistváni sípálya, miután kidőlő fák tették tönkre az egyetlen távvezetéket a hegyen. Százakat kellett hazaküldeni, volt, aki a hegy alján ragadt, mások nyerészkedni próbáltak a bérletpénztáraknál. A környéken lévő teltházas szállodákban elszállt a fűtés és előkerültek az elemlámpák.
Vágólapra másolva!

Elsötétültek a vendégházak szobái, nem volt wellness a hotelben, fűtés a faluban és leálltak a sípályák felvonói. Az elmúlt héten kétszer is elment az áram a Felső-Mátra hat településén és az ország egyik legnagyobb sípályarendszerén, miután a havazás miatt fa dőlt a térséget ellátó egyetlen távvezetékre. Az áramkimaradás érzékenyen érintette a helyi vendéglátósokat, a sípályán pedig 2004 óta először hazaküldték az embereket, miután hiába vártak, hogy újra elinduljanak a sífelvonók.

Egyesek nyerészkedni akartak

"Pedig szenzációsan jó hétvége volt" - mondta az [origo]-nak Erbeszkorn Tamás, a Sípark szóvivője. Szerdán négyszázan lehettek a pályán, vasárnap azonban már 1400-an vettek bérletet, akkor rendezték ugyanis a Hófesztivált. Több százan ragadtak a hegy alján, amikor leálltak a felvonók, nekik teljes sífelszerelésben kellett volna visszamászniuk a hegy tetejére, ha az önkormányzat nem küldi oda az iskolabuszát, hogy felhordja az embereket. A hüttékben pedig előkerültek az elemlámpák, mivel a pincérek a számlákat sem látták.

"Volt, aki minket hibáztatott, volt, aki megértő volt" - mondta Erbeszkorn. A sírbérlet árát számla ellenében visszafizették. Emiatt többen magánakcióba kezdtek, és elkezdték felborogatni a kukákat, hogy azokból halásszák elő a már kidobott számlákat, ezért végül rendőrt kellett állítani a kasszához.

Forrás: MTI/Komka Péter
A felvonók leálltak, több száz embert busszal kellett visszavinni a hegyre

Az áramkimaradás a közeli szállodákban is fennakadásokat okozott. "Leesik 10 centi hó és nincs áram" - mérgelődött egy mátraszentlászlói vendéglátós. Ő még a szerencsésebbek közé tartozott, ugyanis éppen aznap volt turnusváltása, így a vendégei nem éreztek semmit az áramkimaradásból, pedig nem volt világítás és a hűtő is leolvadt. Egy másik vendégháznál azt mondták, örülnek, hogy nem éjszaka történt az szünet, mert ha nincs áram, akkor elmegy a fűtés.

"Sokan nehezen fogadták, ami érthető, hiszen szabadságot vettek ki a pihenés miatt" - mondta Klein Péter, a Hotel Narád vezetője. A négycsillagos szállodában teltház volt, az egész napos szerdai és a részleges vasárnapi áramszünet miatt azonban többen idő előtt elmentek, mások pedig meg sem érkeztek a hotelbe. A folyóson csak a vészvilágítás égett, ezért elemlámpákat osztottak ki, csökkentett üzemmódban ment a wellness részleg és a liftek sem működtek. "A gyerekek élvezték és a pároknak is tetszett a gyertyafényes vacsora" - mondta Klein.

"Az utóbbi öt-tíz évben nem volt ilyen jellegű probléma" - mondta az [origo]-nak Stuller András mátraszentimrei polgármester. Az áramszünetek az ország legmagasabban fekvő településének lakosait is érintették. "Azontúl, hogy nem lehetett tévét nézni, döntően fűtési problémákat okozott" - mondta Stuller, áram nélkül ugyanis nem üzemelnek a kazánok. A házak közül azonban egyik sem hűlt ki, és tudomása szerint senki sem fázott meg.

Hatalmas fák okozzák az áramszünetet

"Ilyen előfordulhat" - mondta az [origo]-nak a térség áramszolgáltatójaának, az Elmű-Émász-nak a szóvivője, Boross Norbert. A hegyre ugyanis csak egyetlen kábel vezet fel, amely a Mátra erdején vág keresztül. Itt az elmúlt héten Boross szerint úgynevezett tapadó hó esett, ami ráfagyott a fákra, megnövelte a súlyukat, és néhány fa ezért rádőlt a vezetékre. A villanyvezetéket védi ugyan egy mindkét irányában ötméteres védősáv, amelyet az Elmű takarít, azon kívül azonban természetvédelmi terület fekszik, ahol az öt métert jóval meghaladó fák is állnak. A sávon kívűli területet az erdő tulajdonosa gondozza, ez pedig nagyrészt a magyar állam.

"Több száz kilométernyi vezeték fut az erdőterületen" - mondta az [origo]-nak Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. A vezérigazgató szerint ezeket a sávokat nem az ő feladatuk bejárni, kapacitásuk sincs rá. Tudomásuk szerint az áramszolgáltató rendszeresen tisztítja őket. Ha vészhelyzetet észlelnek, értesítik az Elműt, egyébként pedig akkor tudnak intézkedni, ha az áramszolgáltató figyelmezteti őket, hogy egy estelegesen nagy kihajlású fa kivágására van szükség.

Forrás: ELMŰ
Az Elmű felvétele az egyik vezetékre dőlt fáról

"Az nyilván nem megoldás, hogy minden a hálózat közelében lévő fát kivágjunk" - mondta, hiszen akár 20-25 méteres bükkök és tölgyek is állhatnak a sávok mellett. Ezek kidőlése pedig vis maior helyzetnek számít. A magánföldek tulajdonosainak szintén meg van kötve a keze. Stuller András polgármester szerint alig lehet változtatni az erdőn, mivel természetvédelmi terület, ezért szakhatósági engedély kell hozzá.

Az Elmű szóvivője szerint betartották a szolgáltatási szerződésben foglaltakat, abban ugyanis az áll, hogy 98 százalékos biztonsággal vállalják az áramszolgáltatást. Azaz a múlt hetihez hasonló áramszünetek előfordulhatnak és szerinte erre az érintettek figyelmét is felhívtak.

"Célszerű tartalékvezetéket vásárolni" - tanácsolta Boross. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi vezetéken kívül felvezetnek még egyet a hegyre, hogyha az egyik kiesik, legyen helyette egy másik is. Ugyanígy átalakíthatják a felsővezetéket földkábellé is, így a kidőlő fák már nem jelentenének problémát. Ez azonban már emelt szintű szolgáltatásnak számít, és milliókat kell fizetni érte. A másik megoldás, hogy kibővítik a vezetéket védő sávot, ez viszont környezetvédelmi aggályokat vet fel.

Aggregátorokkal küzdenek a sötétség ellen

"Elvárjuk a szolgáltatást, az nem lehet, hogy egy szezonban többször is leáll a pálya" - mondta a Sírpark szóvivője. Szerinte nagyfogyasztóként fizetnek az áramért, a 16 hóágyúnak például horribilis fogyasztása van. Erbeszkorn Tamás szerint a szerződés miatt nem tudják jogi útra terelni az ügyet, viszont megpróbálnak a helyi vendéglátósokkal együtt tárgyalni a szolgáltatóval a lehetséges megoldásokról.

Addig is a környék más vendéglátóhelyeivel, például a Hotel Naráddal együtt aggregátorokat szereznek be, amelyek áramszünet idején biztosítják a szükséges energiát. Ezek azonban az emelt szintű szolgáltatáshoz hasonlóan többmillió forintba kerülnek, nekik pedig elmondásuk szerint korlátozottak az anyagi lehetőségeik.