Extrém ponthatárok a 16 slágerszakon

Vágólapra másolva!
A HÖOK és az oktatásért felelős miniszter megállapodása szerint 2013-ban azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A hallgatói szerződésekről a megalakuló felsőoktatási kerekasztalnál tárgyalnak tovább.
Vágólapra másolva!

Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) hétfőn Budapesten. A nyolc pontból álló egyezség részben rögzíti azt a hat pontot, amelyet a hallgatók a tüntetéseik során megfogalmaztak - mondták az eseményt követő sajtótájékoztatón. Amelyekről nem sikerült megállapodni, azokról tovább egyeztetnek. A megállapodás a 2013-as tanévre vonatkozik.

Balog Zoltán miniszter az aláírás előtt azt mondta: a megállapodással szeretnék demonstrálni, hogy fontos a hallgatók szava, véleménye, és azt, hogy a hallgatók részt vesznek a felsőoktatás átalakításában. Olyan helyzetben van a felsőoktatás, amely nem tartható tovább, minőségi, versenyképesebb, átláthatóbb rendszerre van szükség - közölte.

A megállapodás eltörli a keretszámok rendszerét, ezért a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítéséről és az intézményi kapacitásoktól függ. Megállapodtak abban, hogy több forrás kell a felsőoktatásra, és hogy közösen áttekintik ennek a lehetőségeit és a felsőoktatás finanszírozását. A kormány is betartja azt az ígéretét, hogy körülbelül 25 milliárd forint pluszforrást ad idén a felsőoktatásra.

Megállapodtak abban is, hogy a miniszter a HÖOK kérésére él a törvényben rögzített jogával, hogy azon a 16 szakon - többek között a jogász- és közgazdászképzésben -, amelyeken eredetileg nem terveztek állami helyeket, minimális ponthatárt húzzon meg, azaz lesznek állami férőhelyek. A kiadott táblázat szerint ezeken a szakokon 425 és 470 között váltakoznak a minimális pontszámok.

Megállapodtak abban is, hogy létrehozzák a felsőoktatási kerekasztalt, ahol a felsőoktatás jövőjéről fognak tárgyalni. Ezen megválasztott szervezetek vesznek majd részt, azaz a Hallgatói Hálózat (HaHa) például nem, de Nagy Dávid, a HÖOK elnöke azt mondta, képviselni fogják az ő véleményüket is a tárgyalásokon. A HaHa többek között ezt kifogásolva kérte hétfőn még a megállapodás elfogadása előtt, hogy ne írják alá a megállapodást.

A röghöz kötést a HÖOK elutasítja, és várják az EU álláspontját ezzel kapcsolatban, de erről majd a kerekasztalon tárgyalnak - mondta Nagy Dávid. Balog Zoltán azt mondta, várják a HÖOK javaslatát a hallgatói szerződésekre vonatkozóan.

Amíg folytatódnak a tárgyalások, és azok eredményesek, addig a HÖOK nem szervez tüntetéseket - mondta Nagy Dávid.

A miniszter az alábbi minimálisan teljesítendő felvételi pontszámokat határozta meg a 16 slágerszakra:

alkalmazott közgazdaságtan: 465

andragógia: 445

emberi erőforrások: 460

gazdálkodás és menedzsment: 460

gazdaságelemzés: 465

igazságügyi igazgatási: 435

jogász: 465

kereskedelem és marketing: 460

kommunikáció és médiatudomány: 470

közszolgálati: 440

munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási: 425

nemzetközi gazdálkodás: 460

nemzetközi tanulmányok: 465

pénzügy és számvitel: 460

turizmus-vendéglátás: 465

üzleti szakoktató: 440

A felvételin maximálisan 500 pont érhető el, 200 pont jár a tanulmányi eredményért, 200 pont az érettségi eredményéért, és 100 többletpontot lehet szerezni nyelvvizsgával, emelt szintű érettségivel és versenyeredményekkel.