Megvétóznák Balog és a HÖOK megállapodását

Vágólapra másolva!
Kimaradna a további egyeztetésekből, ezért arra kéri a Hallgatói Hálózat Balog Zoltánt és a HÖOK-ot, hogy ne írják alá hétfőn azt a részmegállapodást, amellyel elismernék, hogy teljesült a hallgatók által követelt pontok egy része.
Vágólapra másolva!

Nem tetszik a Hallgatói Hálózatnak (HaHa), hogy hétfőn délután részmegállapodás aláírására készül Balog Zoltán és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke - közölte a HaHa hétfőn. Vasárnap szivárgott ki a részmegállapodás tervezett szövege, amely szerint a miniszternek csak az általa választott szervezetekkel kell egyeztetnie, és azt is elismernék, hogy a hallgatók által követelt hat pontból néhányban már megállapodtak. A HaHa azt kéri, hogy ne írják alá részmegállapodást.

A HaHa szerint a részmegállapodás nem biztosít megfelelő garanciákat ahhoz, hogy a most felvételizők felelősen tudják beadni jelentkezésüket, és csak részeredményeket tartalmaz.

A Hvg.hu vasárnap hozta nyilvánosságra az aláírás előtt álló megállapodás tervezetét, amely szerint a miniszter és a HÖOK elnöke közösen megállapítják, hogy a decemberi diáktüntetések során megfogalmazott hat követelés "a tárgyalások során részben teljesült" illetve a megállapodás rendezi azokat. A fennmaradó kérdéseket a kormány és a HÖOK egy Felsőoktatási Kerekasztalnak elnevezett fórum hatáskörébe utalják.

Ennek a fórumnak az Emmi és a HÖOK mellett a Magyar Rektori Konferencia lenne a tagja, illetve "az őket érintő kérdésekben" szót kapna a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Magyar-Európai Gazdasági Tanács is. A megállapodás értelmében kimarad az egyeztetésekből a Hallgatói Hálózat, ahogyan az Oktatói Hálózat és a szakszervezetek is.