Árokba csúszott két sószórógép Pest megyében

Vágólapra másolva!
Pest megyében sok helyen ónos eső esett, Dobogókőnél két sószóró is árokba csúszott. Arra kérik az autósokat, hogy a veszélyessé vált térségekben egyelőre ne induljanak útnak.
Vágólapra másolva!

Ónos eső nehezíti a közlekedést Dobogókő, illetve Budakeszi környékén, de Pest megye többi részén is síkos utakra kell felkészülni - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden. A 1111-es út Dobogókőre vezető szakaszán a Magyar Közút két sószóró munkagépe megcsúszott az ónos eső miatt síkos burkolaton. Az egyik járművet már sikerült kimenteni, a másik kiemelése folyamatban van.

Délután kettó órakor az Útinform tájékoztatása szerint már nem esett az ónos eső, korábban a Budakeszit Perbállal összekötő útra három munkagépet vezényeltek ki, hogy biztosítani tudják a közlekedést. Az utak tisztítása és jégmentesítése folyamatosan zajlik. A Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy a veszélyessé vált térségekben egyelőre ne induljanak útnak - tette hozzá.

Fokozott óvatosságra inti a Pest megyében közlekedőket a katasztrófavédelem is. Spitz Alexandra, a megyei igazgatóság szóvivője elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat első fokú riasztást adott ki Pest megye több területére. A riasztás alapján ónos esőre kell számítani valamennyi kistérségben.

Az agglomerációban csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges, a járművezetők tartsanak nagyobb követési távolságot az esetleges ráfutások elkerülése miatt, s főként az éles kanyarokban figyeljenek a megfelelő sebesség megválasztására - figyelmeztetett Spitz Alexandra.

Budapesten is esni fog

Az előrejelzések alapján hamarosan Budapestet is eléri az ónos eső, a Pest megyei közútkezelők szerint Páty és Nagykovácsi térségében már jégpáncél borítja az utakat. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. minden munkagépe dolgozik, és már előre szórják az utakat, hogy megakadályozzák a jegesedést.

Ennek ellenére ónos eső esetén jegesedhetnek az utak, ráadásul a közútkezelők szerint ilyenkor a szórás nem is hatásos, mert nem tudja megolvasztani a jeget, és visszafagy. Ezért arra kérik az autósokat, hogy Budapesten csak az üljön autóba a mai napon, akinek feltétlenül muszáj, az ingatlantulajdonosokat pedig arra, hogy a házuk előtt takarítsák le a járdákat.

Az Útinform késő délelőtti jelentése szerint ismét havazik Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom és Zala megye területén, de fennakadás egyelőre sehol nincs. A hegyvidéki területeken, a Pilisben, a Zsámbéki-medencében és a Balaton-felvidéken rendkívül síkosak, helyenként jegesek az utak. A munkagépek folyamatosan járnak, és próbálják megtisztítani az utakat.

Rendkívül sűrű köd miatt rosszak a látási viszonyok az Északi-Középhegységben Putnok és Edelény térségében.

Győr térségében a szél újra hótorlaszokat épít az utakon, több településbe már nem járnak a buszok. Erről bővebben itt olvashat.