Rövidebb pórázra fognák az ügyészséget

Vágólapra másolva!
Az igazságügyi miniszter felügyelete alá rendelnék a legfőbb ügyész tevékenységét az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek. Erről állapodtak meg szerdai megbeszélésükön az MSZP, az Együtt 2014, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt (Szema) és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői.
Vágólapra másolva!

A közös álláspont szerint az ügyészség jelenleg burkolt politikai befolyás alatt áll, így átláthatóbb helyzetet eredményezne és növelné a számon kérhetőségét, ha a vádhatóságot a kormány alá rendelnék - érvelt a sajtótájékoztatón Avarkeszi Dezső, a DK elnökségi tagja.

Az Együtt 2014 delegációját vezető Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszter az MTI kérdésére azt mondta, hogy a miniszternek az egyes büntetőügyekben nem lenne utasítási joga. A javasolt változtatással - azzal, hogy tevékenységi körét a büntetőügyekre szűkítenék - az ügyészség jobban segíthetné a kormány büntetőpolitikájának érvényesülését, a legfőbb ügyészt pedig kivonnák a politikai szerepből, hiszen az ügyészi szervezettel és munkával kapcsolatos kérdésekre a parlamentben a szakminiszter válaszolna helyette.

Az ellenzéki szervezetek egyetértettek abban, hogy ha lehetőségük lesz, visszaállítják az Alkotmánybíróság (AB) korábbi hatáskörét, így annak lehetőségét, hogy bárki utólagos normakontrollt kezdeményezzen. Az alkotmánybírók jelölésébe bevonnák a szakmai szervezeteket, és kizárnák, hogy AB-tag legyen, aki a megelőző négy évben kormánytag, állami vezető, országgyűlési képviselő vagy párt tisztségviselője volt. Javaslatuk alapján ismét a testület tagjai választanák meg a bíróság elnökét.

Megszüntetnék az Országos Bírósági Hivatalt és az ügyek áthelyezésének jelenlegi lehetőségét, és ismét hetven évben határoznák meg a bírói jogviszony felső korhatárát. Megállapodtak abban is, hogy helyreállítanák a kisebbségi jogok és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának önállóságát, és újfent az ombudsmanra bíznák az adatvédelmet.

A közjogi tárgyalásokon első ízben teljes jogú tagként vett részt az Ungár Klára korábbi fideszes és SZDSZ-es képviselő vezette Szema, megfigyelőként Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök Szabadelvű Polgári Egyesülete, valamint a Centrum Párt. Megjelentek a Kalózpárt aktivistái is, akik azt kifogásolták, hogy nem döntöttek a csatlakozási kérelmükről, távozásukkor pedig egy Pártelitalkotmány helyett népi alkotmányozást! feliratú molinót feszítettek ki rövid időre a megbeszélés helyszínén, a budapesti Pallas páholy bejáratánál.