Vágólapra másolva!
Elég 1600 métert lesétálni, cserébe évi két hónapig munkát, szállást és fizetést ad a hadsereg a tartalékosoknak, akiket csütörtökön Miskolcon próbált elcsábítani a honvédség. A toborzást tartó alezredes szerint első sorban ráérős fiatalokra, idejüket hasznosan eltölteni akaró öregekre és olyanokra is szemet vetnek, akik szeretnének csapatban harcolni a hétköznapokban. Kevesen ugrottak a lehetőségre, de azért az alezredes is nyugodtan alhat.
Vágólapra másolva!

"Ne féljenek tőlünk, nem harapunk. Jöjjenek előrébb, töltsük fel az első sorokat is, nézzük meg, mennyire képesek engedelmeskedni a parancsnak" - csalogatta a miskolci munkaügyi központ hivatalvezetője azt a körülbelül ötvenfős csoportot, amelynek tagjai a Magyar Honvédség toborzására gyűltek össze. Legalábbis a többség azért jött, de a sereg pr-eseménye előtt több olyan emberrel is beszéltünk, aki nem tudta, hogy pontosan miről lesz szó, csak a munkaügyisek hívták őket csoportos továbbképzésre. De olyan is akadt, aki a régi sorkötelesidőket idézve csibészes kuncogással közölte, hogy sajnos nem lehet katona, mert még egyszer régen eltört a sarka.

A tájékoztatót Nagy alezredes nyitotta meg, és már az első mondatából kiderült, hogy a marketingszakmában is sokra vitte volna: "a Magyar Honvédség számtalan kiváló lehetőséget tud nyújtani önöknek, akik valamiféle munkalehetőséget, pénzforrást szeretnének" - tapintott rá rögtön, hogy mivel lehet megfogni az embereket. Az alezredes aztán gyorsan nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a seregbe való belépés alapkritériuma a büntetlen előélet, amire többen felnevettek. Nagy szerint a honvédség a lehetőségek kifogyhatatlan szelencéje, számtalan embert fel tudnak venni sofőrnek, raktárosnak vagy harcoló katonának, de a mai a toborzás tárgya önkéntes tartalékosok bevonása volt. A honvédség még idén kétezer műveleti tartalékos katonát keres, ezt a pozíciót Nagy szerint akár "idézőjelben alkalmi munkának is hívhatjuk", de semmiképp se tekintsünk rá teljes állásként.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nagy alezredes meggyőző volt

A diákok kiszellőztetik a fejüket

Az önkéntes tartalékos konstrukció lényege, hogy a jelentkező kiképzéssel együtt évi 2-2,5 hónapot áll a honvédség rendelkezésére, elsősorban katasztrófahelyzetek alkalmával. Viszonzásul az alkalmi katona a ledolgozott hónapokért bruttó 110 ezer forintot, plusz egy évben egyszer a minimálbér felét megkapja. Nagy szerint ez egy rendkívüli lehetőség, mert "érdekes, kihívásokkal teli hónapokat tudnak kínálni, ráadásul csapatban harcolhatnak a hétköznapok során, ami külön jó. Viszont óva intett attól, hogy nagy buzgalmában valaki a teljes állását otthagyja évi két fizetett hónapért, a tiszt szerint már sok ilyenre volt példa.

A kissé teleshopos hangvételű toborzáson arra is fény derült, hogy a ráérős embereknek ez a lehető legjobb ajánlat. "Diákoknak külön jó, őket nyáron hívjuk, hogy kiszellőztethessék a fejüket" - mondta az alezredes, de hozzátette, hogy nyugdíjas korig lehet valaki tartalékos, ami azért jó, mert hasznos elfoglaltságot tudnak az idősebbeknek is kínálni. A középkorúak után Nagy mindig visszakanyarodott a fiatalokra, mondván főleg húsz-huszonkét éves embereket keresnek, de szerinte a seregben semmilyen szinten sincs diszkrimináció. "Minden pozícióra a legjobbakat vesszük fel, legyen az akár egy harminc kilós nő. Tavaly felvettünk egy 42 éves fiatalembert, mert fizikailag lepipálta a húszéveseket" - érzékeltette a tiszt, hogy itt csak a teljesítmény számít. A korkérdésnél aztán megjegyezte, hogy ő most 47 éves, és bizony nagyon rosszul esne neki, ha a kora miatt nem szolgálhatná a hazáját.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kevesen jöttek lázba

A sereg nem gördít átugorhatatlan akadályokat az önkéntes tartalékosok felvétele elé. Bárki beléphet, aki a büntetlen előéleten, a nyolc általánoson és a pszichológiai alkalmasságin túl két percig tud fekvőtámaszozni, két percig képes felüléseket csinálni, és 1600 métert le tud gyalogolni. Valaki a közönségből azt firtatta, hogy mindenképpen kell-e futni, de Nagy megnyugtatta az embereket, hogy azt nem kell, viszont aki "szinte már sétálva" teszi meg ezt a másfél kilométert, annak az is belefér, hogy gyengébben nyomja a fekvőket. Az alezredes ezután megkérdezte, hogy ilyen feltételek mellett kit érdekel a katonaság, de hervasztóan kevés, mindössze négy-öt kéz lendült a tömegben. Nagy lelkesedését ez nem lohasztotta le, mert mint többször is hangsúlyozta, ő már akkor is elégedett, ha az ittlévők közül csak egy embernek is segített.

Ez anyagilag nem mindegy

A tájékoztató után kiderült, hogy Nagy nyugodtan alhat este, mert egy embernek biztosan új irányba terelte az életét. Egy középkorú férfi szinte repesett az örömtől, bár nem önkéntes katonának fog állni, hanem hivatásosnak, de eddig azt hitte, hogy 35 év felett nem jelentkezhet, viszont most kiderült számára, hogy 47 év a szerződésesek felső korhatára. Már korábban is volt katona, de az akkori felesége miatt le kellett szerelnie, mert az asszony sokallta, hogy kilenc hónapig nem látja. Most meg jelenlegi kedvesével kevesebb, mint ötvenezer forintból élnek, a számlák minden fillérjüket elviszik, még szerencse, hogy ott van a nagymama a nyugdíjával - mesélte. Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár régen is élvezte a katonaságot, főleg a biztos megélhetés miatt jelentkezik. "Két haverom kint szolgál Afganisztánban, azért ez anyagilag nem mindegy" - összegzett.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

És nem ő volt az egyetlen, akit nem a hazaszeretet, hanem a pénz csábít a katonaság kötelékébe. Húsz- és negyvenéves férfiak is azt mondták, hogy gyerek és család mellett minden megélhetési lehetőség érdekli őket, mert egyszerűen nincs munka. Nagyon kevés nő érdeklődését keltette fel a sereg, az egyik ötvenes asszony azért fog jelentkezni, mert a munkaügyin elvégzett egy egészségügyi tanfolyamot, de kórházban nem tud elhelyezkedni, mert ahhoz legalább OKJ-s képzettségre lenne szüksége, viszont a honvédségnél így is kaphat állást. Nem hiába ismételgette Nagy alezredes, hogy ez mindenki számára rendkívüli lehetőség.