Zsinagóga épül Csepelen

Vágólapra másolva!
Nyolcvan éve nem volt rá példa, hogy új zsinagóga épüljön Budapesten. A zsidó hitközség szerint 100 tagú zsidó közösség él a környéken.
Vágólapra másolva!

Új zsinagóga alapkövét teszik le Csepelen vasárnap, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján - közölte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) pénteken az MTI-vel, hozzátéve: nyolcvan éve nem épült új zsinagóga Budapesten.

A Mazsihisz azt írta: Csepel önkormányzata ingyen bocsátotta a közösség rendelkezésére a telket, hogy azon zsinagógát építsenek. Az építkezés költségeinek döntő részét magánszemélyi hagyatékból, a BZSH anyagi támogatásából, gyűjtésből, valamint kibocsátandó téglajegyekből finanszírozzák.

A BZSH dél-pesti körzetében élő mintegy száztagú közösség jelenleg Pesterzsébeten tartja szombati és ünnepi istentiszteleteit, oda a környékről - Dunaharasztiból, Csepelről, Soroksárról -, de még a főváros belső kerületeiből is elmennek a hívek. Az építők tervei szerint a zsinagógát 2014 nyarán-őszén adják majd át.

A templom építésének tervét a Mazsihisz a nemzetközi Holokauszt-emléknapon jelentette be. Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává.