Hoffmann: Eddig hájas, lúdtalpas gyerekeket neveltek

Vágólapra másolva!
Szegeden tartott előadást Hoffmann Rózsa, ahol az oktatás legfőbb céljának azt nevezte, hogy a diákok tanárok akarjanak lenni. Szerinte eddig hájas, lúdtalpas gyerekeket neveltek.
Vágólapra másolva!

"Az ember elborzad, hányan nem tudják, mi történt a trianoni országcsonkoláskor, miért beszélnek magyarul Székelyföldön, mi történt '56-ban. Sőt, még egy magyar népdalt sem ismernek" - jelentette ki Hoffmann Rózsa Szegeden a Szegedcafe.hu tudósítása szerint. Az oktatási államtitkár országjárása részeként a helyi Rókusi Általános Iskolában mondott beszédet, mintegy 250-en hallgatták.

A Szeged Café szerint Hoffmann azt mondta, hogy az oktatásban az a legfőbb cél, amit a finnek elértek, azaz, hogy egyes pedagógusképző karokra tízszeres legyen a túljelentkezés: a diákok tanárok akarjanak lenni. "Eddig hájas, lúdtalpas gyerekeket neveltek" - jelentette ki a magyarországi helyzetről Hoffmann Rózsa, hozzátéve, hogy ez már máshogy lesz, mivel bevezették a mindennapos testnevelést.

A felsőoktatással kapcsolatban azt mondta, hogy százezredszer is szeretné elmondani, hogy tandíjról szó sincs. "Az önköltség nem tandíj, hiszen ezt nem saját zsebből kell kifizetni, hanem diákhitelből. Ha tandíj lenne, addig el se lehetne kezdeni a tanulmányokat, amíg ki nem fizetik. A Diákhitel 2-t nem a hallgató, hanem egyből az egyetem kapná. A Diákhitel I. is nagy siker volt" - mondta.

A hallgatói szerződésről azt mondta, hogy az egy erkölcsi kérdés. Szerinte, amíg óriási az államadósság, az államilag finanszírozott hallgatóknak vissza kell adniuk valamit. A Szeged Café szerint hiába állították össze kérdéseiket a pedagógusok, szülők, az előzetes ígéretek ellenére nem fognak választ kapni rájuk, ugyanis átolvasták a kérdéseket, és úgy döntöttek, írásban fognak mindenkinek válaszolni.

Hoffmann azért kezdett országjárásba, hogy megnézzék, az oktatás átalakítása után vannak-e még gondok.