Két kérés Orbán Viktortól

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon, az Együtt 2014 vezetője az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén hosszan kritizálta Orbán Viktort, ugyanakkor a saját terveiről csak nagy általánosságban beszélt.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon volt miniszterelnököt hívta meg az AmCham, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, hogy tartson előadást a magyar gazdaság helyzetéről. (A kamara rendszeresen tart üzleti fórumokat, néhány hónapja például Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is a vállalkozók vendége volt.) A fórumot hatalmas érdeklődés kísérte, ezt több vendég és a moderátor is megjegyezte. Benkő Vilmos, az AmCham elnöke például - mielőtt felkonferálta volna Bajnait a pódiumra - viccesen azt mondta, hogy a Kodak nagyon örülne annak, ha még mindig filmre fényképeznének, annyi fotós kattintgatja a gépét.

Cikkek és cakkok

Bajnai Gordon a közönséghez idomulva alapvetően gazdasági témákra fókuszáló beszédet mondott, amiből persze nem maradhattak ki az aktuális politikai kérdések sem. Nem kampányolt nyíltan az alakulófélben levő pártja mellett, ugyanakkor élesen kritizálta a jelenlegi kormány politikáját. Elemezte a válság utáni európai és magyar gazdasági helyzetet, és beszélt a rendszerváltáskori Magyarország reményeiről is. Bajnai szerint az ő generációja nagyon optimista volt, egyenes utat képzelt el, de a valóság nem ezt mutatta, mert minden ország történetében "hatalmas cikcakkok voltak" - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Bajnai Gordon az AmCham fórumán

"Magyarország hosszú cikkben volt, most pedig inkább egy hosszú cakkban van, és az a veszély, hogy végleg leszakad az ország" - vetítette előre a kormányzatról szóló kritikáját Bajnai, aki szerint egy egész generáció életét tönkreteheti a jelenlegi gazdaságpolitika, mert a beruházások mértéke a kilencvenes évek szintjére csökkent. Fontos dolog a most legördült kecskeméti Mercedes - mondta -, de szerinte a döntés az előző kormányzati ciklus alatt született meg, ezért a legnagyobb veszély az, hogy a 2014 utáni kormány azoknak a beruházásoknak a szalagjait nem tudja majd átvágni, amelyeket a mostani kormány intézkedései miatt nem hoztak ide.

Szerinte az ország a versenyképességi rangsorokban folyamatosan csúszik vissza, ezért különösen szomorú, hogy "a családi ezüst felélése, a magánnyugdíjvagyon felégetése után" az államadósságot sem sikerült csökkenteni.

Két kérés Orbán Viktortól

A rossz kormányzás Bajnai álláspontja szerint abban nyilvánul meg, hogy a hatalmi kérdések szembekerülnek a gazdasági kérdésekkel, és a kormány kontár munkát végez a hétköznapokban. Ráadásul egy szűk oligarchikus vállalkozói csoport is komoly teret nyer magának: a politikai befolyását pénzre váltja, a pénzt pedig újabb, még nagyobb politikai befolyásra, ami már az egész gazdasági működést torzítja - mondta a miniszterelnök, aki szerint ezzel sérül a nemzeti érdek is.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis is részt vett a fórumon

"Azonnali és radikális fordulatot kell kérni a kormánytól" - utalt Bajnai Orbán Viktor kormányzati teljesítményére, valamint a miniszterelnök moszkvai és brüsszeli látogatására, ahol szerinte eredményeket kellene elérni. Az egyik legfontosabb nemzeti érdek - mondta -, hogy ne veszítsünk a kohéziós alapból 2000 milliárdot, vagy az, hogy egy radikális gazdasági fordulat bejelentésével szüntessék meg a túlzottdeficit-eljárást az ország ellen.

Bajnai azt is kéri Orbántól, hogy ha már Moszkvába látogat, akkor ne ígérje oda Magyarország legnagyobb energiafejlesztését egy partnernek verseny nélkül - utalt a paksi bővítésre a volt miniszterelnök, aki szerint egy ilyen horderejű döntést nem szabad a magyarok megkérdezése nélkül meghozni.

Négy dolog az ámokfutás után

Saját programjára rátérve Bajnai elmondta, hogy a "gazdasági ámokfutás után" újra kell gondolni az állam és a magánszektor viszonyát, mert az állam gyenge volt abban, hogy a polgárok érdekeit érvényesítse sok területen - utalt többek között a burjánzó korrupcióra a miniszterelnök, aki szerint 2010-ben nem erős, hanem erőszakos államot kaptak a választók, de az országnak nem erre van szüksége, mert ez csak a gyengeség elfedésére van - mondta a volt miniszterelnök.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Bajnai szerint helyre kell állítani a bizalmat

2014-ben a bizalom radikális helyreállítására van szükség, mert most senki nem bízik az államban, sokszor pedig egymásban sem bízunk - mondta. A bizalom helyreállításának kérdését túl is kell majd teljesíteni - mert szerinte korábban olyan csalódást okozott a kormány -, hogy mindenki úgy lássa, érdemes itt élni. Növelni kell a beruházást és a hitelezést, ezért új alkut kell kötni a bankokkal, és kiszámítható gazdasági környezet kell. Mindezek mellett elsősorban a bérterhek csökkentésével kell bővíteni a foglalkoztatottságot, valamint 180 fokos fordulatra van szükség az oktatásban, mert szerinte a kormány most tévúton van.

Adóalkotmány és a nottinghami bíró

Bajnai szolid tapsot kapott, és a kérdezők sem tűntek túl lelkesnek. Egy idősebb férfi az első kormányzati lépésről kérdezte a volt miniszterelnököt, aki megint a bizalom helyreállításáról beszélt, és arról, hogy az alkotmányt vissza kell billenteni az egyensúlyi állapotba, "kompromisszumokat kell kötni az alapvető kérdésekben" - mondta, majd hozzátette, hogy az elején például olyan dolgokat kell csinálni, mint az adóalkotmány, ami kétharmaddal garantálja mindenkinek, hogyan lehet az egyes adójogszabályokon módosítani. Egy másik, energetikai szektorban dolgozó vállalkozó a túl sok adóra panaszkodott, amire Bajnai azt válaszolta, hogy válság idején helye van a szolidaritásnak, de olyan adószintre van szükség, ami az extraprofit és az ellehetetlenülés között van, mert a mostani kormány nem Robin Hoodra, hanem inkább a nottinghami bíróra emlékeztet - mondta.

A rendezvényen a nagyköveteken és a vállalkozókon kívül ott volt, Horváth János, az Országgyűlés fideszes korelnöke, aki szerint Bajnainak nem szabad ennyire pesszimistán beszélnie a jelenlegi helyzetről, mert mégis Magyarország befektetői között van. A fideszes képviselő ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy minden ilyen rendezvényen ott legyen, mert érdekli, "mit mondanak mások".