Ritkábban vihetik el a szemetet

Vágólapra másolva!
Ritkábban vinnék el a szemetet, és a lomtalanítások is ritkulhatnak egyes településeken, miután a hulladékszállító cégek képtelenek fedezni a működési költségeiket - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Csökkenhet a szemétszállítás és a lomtalanítások gyakorisága egyes településeken, az iparágat belülről ismerő szakértő szerint több településen is erre kényszerülhetnek a hulladékszállítást végző cégek - írja a keddi Magyar Nemzet. A szolgáltatás színvonalának csökkentésével a társaságok azt kompenzálnák, hogy a januárban életbe lépett törvény jelentős többletterhet rótt a cégekre, eközben viszont csak 4,2 százalékkal emelhették a szolgáltatás árát a tavalyi szinthez képest, ami így nem fedezi a működési költségeket.

Az iparág szerint az jelenthetne megoldást, ha tudni lehetne, pontosan mit kellene tartalmaznia az alapszolgáltatásnak a szemétszállítás terén, erre azonban nem terjed ki a szabályozás. Mint a lap forrása kifejtette, ha le lennének fektetve ezek a tevékenységek, azokhoz költségminimumokat lehetne rendelni.

Az új hulladékról szóló törvény értelmében július 1-jétől csak olyan társaságok végezhetnek szemétszállítást, amelyekben az önkormányzat vagy az állam többségi tulajdonnal rendelkezik. A legtöbb cég azonban egyelőre kivár.

Ennek egyik oka, hogy a már hatályba lépett törvény mellé még nem jelent meg az összes részletet szabályozó végrehajtási rendelet. Másfelől az itt működő nagyobb külföldi vállalatok arra kérték Brüsszelt, vizsgálja meg, hogy a magyar szabályozás összhangban áll-e az uniós szabályokkal. Az eljárás a törvény hatálybalépése után indult el, ezért a legtöbb szereplő ennek az eredményét várja - ismerteti a lap.