Vágólapra másolva!
Milliós károkat okoznak Csongrádban a kormoránok, a helyi halászok, vadászok és horgászok összehangolt támadást indítanak a madarak ellen, de nincsenek könnyű helyzetben.
Vágólapra másolva!

Csongrád megyében összefogtak a halásztársaságok, vadásztársaságok és horgász egyesületek, hogy megoldják a kormoráninvázióból fakadó problémákat - írja a delmagyar.hu. Míg korábban Sporthorgász- Környezet és Természetvédő Egyesület által kezelt vízeken 50 kilogramm volt egy főre jutó kifogott halak mennyisége, addig ez a mennyiség már csak 13 kilogram.

A probléma, hogy a környéket több ezer kormorán lepte el, akik csapatokba verődve a nagyobb halakra is veszélyt jelentenek, de főleg az ivadékokat pusztítják. Az Európai Unióban a kormorán védett faj, így szaporodásuknak semmi sem szab gátat - írja a portál. Egyedszámukat a természetvédelmi szakhatóság engedélyével lehet irtani, és bár a horgászok és vadászok zöld utat kaptak 600 kormorán lelövésére, az engedély olyan kitételeket tartalmaz, ami nagyon megnehezíti a dolgukat.

A horgászok problémája, hogy az engedélyben olyan kikötések vannak, minthogy fészekrakóhely közelépben tilos rájuk vadászni; csak úgy lőhetnek rájuk, ha minimum harminc egyed van a gyérítés helyszínén; járműből és álcából nem lehet vadászni; csak hivatásos, a társaságokkal szerződött vadászok végezhetik az irtást. Az érintettek szerint a környéken annyira sűrű az ártér növényzete, hogy végiggyalogoni rajta és közben sikeresen vadászni szinte lehetetlen.