Felfüggesztik a vitatott beutalási rendet Pest megyében

Vágólapra másolva!
Mégsem lép életbe Budapesten és Pest megyében az az új beutalási és betegellátási rend, amely éles szakmai vitákat és tiltakozásokat váltott ki az elmúlt hetekben. Az egészségügyi államtitkárság a hozzá érkezett panaszok alapján felülvizsgáltatja a tiszti főorvosi hivatal határozatát.
Vágólapra másolva!

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérésére felülvizsgálja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a 2013. január 21-én kiadott határozatát a Budapest és Pest megye területén működő járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók ellátási területének megállapításáról - tudatta közleményében az OTH.

A kiadott határozatok végrehajtását a vizsgálat lezárultáig felfüggesztik, így a Budapesten és Pest megyében működő járóbeteg-szakellátókhoz történő beutalás és a betegellátás során így továbbra is a 2013. január 21-ét megelőző ellátási területeket kell figyelembe venni.

Szócska Miklós a felülvizsgálatra vonatkozó kérését az államtitkársághoz, illetve az OTH-hoz érkezett szakmai észrevételekkel indokolta.

A HVG e heti számában írt az íróasztal mellett kiagyalt beutalási rend áttekinthetetlenségéről. Az új szisztéma a hetilap cikke szerint teljesen figyelmen kívül hagyta a realitásokat, és betarthatatlanná tette a törvény előírásait, amely szerint "legalább az alapszakmákban ellátást nyújtó járóbeteg-szakellátó intézmény elvi elérhetősége 30 percnél kevesebb legyen".

Az ÁNTSZ munkaasztalán közelinek tűnő pilisvörösvári rendelőt a solymáriak felének több mint egy órába telik tömegközlekedéssel elérni, de a II. kerületiek egy része sem jut ennél előbb a Duna túlpartjára, a Péterfy Sándor utcába, ahová fizioterápiás kezelésre utalják be. Ugyanide küldik például a leányfalui lakosokat is, noha a szomszédos Szentendrén, az uniós pénzből felújított szakrendelőben is van ilyen gyógyszolgáltatás. Feltehetően a XII. kerületi kismamák is megdöbbennek, hogy az érdi rendelőbe kell utazniuk ultrahangos ellenőrzésre" - írta a lap.

A Népszabadság cikke szerint több olyan szakrendelő kapott ellátási területet, amely vagy már rég megszűnt, vagy soha nem is kezelt az adott szakmában beteget. Néhány nem létező mellkassebészeti szakrendelésre Például hatalmas ellátási területet osztottak. Az ellátási területek újraosztását a lap szerint ráadásul a betegek is megsínylik. Az egyik Pest megyei falu lakosságának kardiológiai ellátását a besorolás szerint például meg kell szakítani, ha szükség lenne az amúgy a kivizsgálás részeként gyakran alkalmazott ultrahangra is.