Ingyen főiskolai helyekkel csábítana a Kodolányi

felsőoktatás, pályaválasztás
Vágólapra másolva!
A Kodolányi János Főiskolának alapszakokon egyetlen állami finanszírozású hely sem jutott, az intézmény ezért azzal próbálkozik, hogy saját maga biztosít ingyenes helyeket a hozzá jelentkezőknek. A főiskola úgy próbál hallgatókat szerezni, hogy azt ígéri, az ő ingyenes helyeire alacsonyabb pontszámmal is be lehet jutni, mint az államilag finanszírozott helyekre.
Vágólapra másolva!

A Kodolányi János Főiskola minden alapszakán lehet tandíj fizetése nélkül is diplomát szerezni, így döntött a Kodolányi János Főiskola Rektori Tanácsa - derül ki a főiskola közleményéből. Az intézmény az idén induló képzésekre az alapszakokra nem kapott államilag finanszírozott helyeket, csak a mesterképzéseire. Ez azt jelenti, hogy elvileg az oda felvettek csak saját költségükön tanulhatnak alapszakon.

A főiskola ezért találta ki, hogy minden szakon saját maga biztosít ingyenes helyeket - hogy pontosan hányat, az nem derül ki a közleményből. Az iskola azzal is próbálja csábítani a hallgatókat, hogy azt ígéri, akár alacsonyabb pontszámmal is be lehet jutni az ő ingyenes helyire, mint az államilag finanszírozott helyek minimum ponthatára. Ingyen az tanulhat majd, aki az adott szakra a legmagasabb pontszámmal jut be.

Ráadásul "a hallgatóknak nem kell aláírniuk a röghöz kötő hallgatói szerződést, és a tandíjmentes helyek a nappalis hallgatók mellett a levelező és a távoktatásos képzési formát választóknak is elérhetők, és a képzés teljes időtartamára járnak" - olvasható a közleményben.

Az intézkedést a főiskola rektora, Szabó Péter azzal indokolta, hogy "ha már az állam különbséget tett a felsőoktatási intézmények között fenntartó alapján, mi nem szeretnénk ezt a példát követni, számunkra nincs különbség állampolgár ás állampolgár között".

A felsőoktatásban az elmúlt években az állam folyamatosan egyre kevesebb hallgató képzését finanszírozza. Decemberben a diákok több napon keresztül tüntettek azért, mert a kormány hirtelen tízezerre csökkentette a teljes állami támogatásban részesülő helyek számát. A kormány visszavonulót fújt, és előbb eltörölte a keretszámokat, majd 55 ezer ingyen helyet ígért, végül pedig azt, hogy az egyetlen korlát az egyetemek befogadóképessége lesz. December 20-án aztán kihirdették, hogy mely szakokat támogatja a kormány, és eszerint 16 szakon egyetlen ingyenes hely sem maradt. Ezek azok a szakok (több közgazdász szak, illetve a jogászok), amelyek közül több a legnépszerűbbek közé tartozott az elmúlt években. Jelen állás szerint mégis lesz ezeken a szakokon is állami finanszírozású hely, de ehhez extrém magas pontszámot kell elérni. (Erről itt olvashat bővebben. A felsőoktatás alakulásával kapcsolatos híreinket itt követheti.)