Nem lesz tömeges az elbocsátás a Corvinuson

Vágólapra másolva!
A Corvinus Egyetem szerint nem készülnek tömeges elbocsátásra, de "bizonyos fokú létszámleépítésre" biztosan szükséges. Ennek oka, hogy az egyetem állami támogatása ez évtől 25 százalékkal csökken.
Vágólapra másolva!

A Figyelő Online csütörtökön írt arról, hogy minden harmadik tanárát elküldheti a Corvinus. A lap szerint az intézményben az idei éves hiány 3 milliárd forint, ezért van szükség az elbocsátásokra.

Erre reagálva a Budapesti Corvinus Egyetem pénteken közölte, hogy téves a hír, és "különösen téves az az állítás, amely egységesen és arányosan, 29 százalékban jelöli meg a leépítés mértékét, fűnyíró-elv szerint". Hozzátették viszont, hogy a "szükségszerű költségcsökkentési intézkedések részeként" várható bizonyos mértékű létszámcsökkentés.

Ez azonban a közlemény szerint "kizárólag átgondoltan, világos elvek szerint, jogszerűen, a működőképesség fenntartásával, szakmai szempontok figyelembevételével hajtható végre, folyamatosan egyeztetve a Közalkalmazotti Tanáccsal és a szakszervezetekkel".

Az egyetem állami támogatása ez évtől 25 százalékkal csökken, és az elmúlt öt évben mintegy 40 százalékkal lett kevesebb a felsőoktatás állami finanszírozása. "Ezen keretek között folyik jelenleg az intézmény költségvetésének előkészítése, egyidejűleg annak feltárása, hogy az egyetem a jövőben milyen szervezeti keretek között, milyen személyi és tárgyi feltételekkel működik tovább" - fogalmaztak.

A közlemény rámutatott: folyamatosan racionalizálják gazdálkodásukat és szervezetüket, és mindent meg kívánnak tenni annak érdekében, hogy a kialakult pénzügyi helyzet az egyetem működését ne lehetetlenítse el, amelynek módja "a pontos helyzetfelmérés, az esetleges tartalékok feltárása, a költségcsökkentés és a saját bevételek növelése".