Párttá szerveződik az LMP-ből kiugró csoport

Vágólapra másolva!
Új nevet választottak maguknak a múlt héten az LMP-ből kilépett képviselők. A Párbeszéd Magyarországért Platformot ezután Párbeszéd Magyarországért Pártnak hívják. Az új politikai formációnak két társelnöke és öt elnökségi tagja lesz.
Vágólapra másolva!

Párbeszéd Magyarországért Pártra változtatja nevét a Párbeszéd Magyarországért Platform - jelentette be egy fővárosi kávéházban tartott sajtótájékoztatón vasárnap Jávor Benedek, a platform egyik alapítója. Jávor és tíz társa egy hete lépett ki az LMP-ből, miután úgy érezték, hogy a párt stratégiája nem segíti a kormányváltást.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó Tímea is, aki bejelentette, hogy a pártnak két - egy férfi és egy női - társelnöke, illetve további öt elnökségi tagja lesz. Közölték azt is, hogy hogy egyelőre nem született döntés az együttműködésről a többi ellenzéki erővel, de ha végeztek a párt létrehozása körüli teendőkkel, meg akarják kezdeni az egyeztetéseket.

Politikai programját kiáltványban tette közzé vasárnap az új párt. Eszerint egy "baloldali értékeket valló zöld politikai közösséget" szerveznek, amely távol tartja magát a "gazdaság és politika káros összefonódásától". Csökkenteni akarják az egyenlőtlenségeket, és olyan programon dolgoznak, amely a fenntarthatóságot szem előtt tartva támogatja az emberközpontú gazdaságot. Egy "szabad, igazságos és fenntartható", társadalom kialakításában szeretnének részt venni, és párbeszédet kezdeményeznek a "tekintélyelvű rezsim leváltása érdekében".

Az LMP-t elhagyó politikusok múlt héten döntöttek úgy, hogy baloldali pártot hoznak létre az LMP-ben maradókkal szemben, és tárgyalni szeretnének a Bajnai Gordonhoz köthető Együtt 2014 mozgalommal. Az ügy előzménye, hogy a múlt szombati LMP-kongresszus leszavazta Jávorék hasonló értelmű indítványát, ekkor dőlt el, hogy szakad a párt.