Egymillió liter vizet osztott szét a honvédség

Vágólapra másolva!
Több mint egymillió liternyi arzénmentes vizet osztott szét a honvédség az ország 13 megyéjében két hónap alatt. Február második felében munkába állítják a saját fejlesztésű - bármilyen szennyes vízből ihatót készítő - berendezést is.
Vágólapra másolva!

Január eleje óta több mint egymillió liternyi arzénmentes ivóvizet osztott szét a honvédség az ország 13 megyéjében - válaszolta a HM sajtóosztálya az [origo] kérdésére. A legtöbb folyó- és zacskózott vizet Bács-Kiskun, a legkevesebbet pedig Pest megyében igényeltek az emberek. Az előbbiben közel 130 ezer, míg az utóbbiban csak mintegy 5000 liternyit kellett szétosztani. A két megyén kívül szükség volt még arzénmentes ivóvízre Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében is. Összesen 400 ezer ember és 154 település érintett az akcióban.

A honvédség szerint hamarosan - február második felében - telepítik majd a HM egyik cégének saját fejlesztésű mobil víztisztító berendezését, amelyet már akár közvetlenül a vízhálózatra is lehet kötni, így - az igényektől függően - nagyobb kapacitásra képes, mint a lajtos kocsik. A magyar honvédség Afganisztánban, például a Mazari-Sarifban lévő katonai táborban is részt vesz a vízellátás biztosításában hasonló, csak még nagyobb kapacitású víztisztító berendezésekkel. A szintén konténerszerű gépek annyira hatékonyak, hogy akár a dögkútban felgyűlt folyadékból is képesek iható vizet készíteni.

A honvédség az év elején kezdte meg a tiszta ivóvíz osztását azokon a településeken, ahol az arzén szintje magasabb az Európai Unió (EU) által előírtaknál. Hazánkban sokáig 50 mikrogrammnyi arzén lehetett egy liter vízben, azonban az uniós csatlakozási tárgyalások során azt a feltételt szabták, hogy a mérgező anyag szintje nem haladhatja meg a 10 mikrogramm per litert. Magyarországon van olyan település, ahol az EU-s határérték háromszorosát mérték; az országban - még az 1980-as években elvégzett mérések tanúsága szerint - több mint négyszázezer ember fogyaszt rendszeresen magas arzéntartalmú vizet.