Enyhítették a Diagon-ügy vádlottjainak büntetését

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetés helyett pénzbírságra enyhítette a Diagon-ügy vádlottjainak büntetését szerdai, jogerős ítéletében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.
Vágólapra másolva!

Az ítélőtábla a gazdasági titok megsértése miatt első fokon kiszabott börtönbüntetést pénzbírságra enyhítette, a 3,269 milliárd forintos kártérítési igényt pedig elutasította.

A jogerős ítélet szerint a Diagon-ügy három vádlottja titoksértést követett el, ám ezzel nem okozott vagyoni kárt a Diagon Kft.-nek. A bíróság az első és harmadrendű vádlottat 10-10 millió, a másodrendű vádlottat 8 millió forint megfizetésére kötelezte. A vádlottak közügyektől eltiltását megszüntették, ám az 5 millió forintnyi bűnügyi költséget ki kell fizetniük.

A titoksértés miatt ugyancsak elmarasztalt Diachem Kft. büntetését 50 millióról 10 millió forintra mérsékelte a másodfokú bíróság.

Az elsőfokú bíróság 2011. októberi nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a Diagon Kft. két egykori vezető beosztású munkatársa, H. Sándor Gábor elsőrendű és T. Lajos másodrendű vádlott az orvosi diagnosztikumokat gyártó és forgalmazó cég több mint tizenegyezer - szabadalmakkal, ipari titkokkal, technológiákkal kapcsolatos - adatát mentette le. Ezután átszerződtek a konkurens Diachem Kft.-hez, amelynek vezetőjével megosztották ezt az állományt, és 2008-ban egy addig a Diagonnal üzleti kapcsolatban álló orosz céghez is el akarták juttatni.

A vádlottak és az orosz cég képviselője között 2008 áprilisában Budapesten megtörtént a személyes kapcsolatfelvétel, erről azonban a Diagon tudomást szerzett, és májusban feljelentést is tett az ügyben. A hatóságok még abban a hónapban a ferihegyi repülőtéren elfogták H. Sándor Gábort, aki éppen Oroszországba indult volna a Diagon ipari titkaival a laptopján.