Újra utcára vonulnak hétfőn a diákok

Vágólapra másolva!
Négy vidéki városban és a fővárosban is tüntetést rendez hétfőn a Hallgatói Hálózat.
Vágólapra másolva!

Tüntetés lesz hétfőn több nagyvárosban és Budapesten is - jelentette be pénteken sajtótájékoztatón a Hallgatói Hálózat (HaHa). Budapesten délután három órakor a Deák téren fognak gyülekzni, majd végigjárják a fontosabb közintézményeket, és beszédeket is fognak mondani.

A Hallgatói Hálózat nem vett részt abban a megállapodásban, amit a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma kötött meg a felsőoktatási törvényről, és nem is tartják azt jónak vagy elégségesnek. A HaHa ezért pénteken egy újabb megállapodástervezetet juttatott el a miniszternek. Ebben a decemberben megfogalmazott követeléseik mentén nyolc pontban fogalmazzák meg az elvárásaikat: többek között azt, hogy a miniszter vállalja a hallgatói ösztöndíjszerződések eltörlését és a felsőoktatásra fordított források bővítését. A követeléseik között szerepel az is, hogy az országos felsőoktatási egyeztető fórum minden tagja - így a HaHa - is részt vehessen a miniszter és a felsőoktatási hallgatókat képviselők tárgyalásain.

A Hallgatói Hálózat a pénteki sajtótájékoztatón kritizálta a kormány eddigi oktatáspolitikai döntéseit, köztük az oktatás államosítását. Elmondták, hogy irreálisan magasnak tartják a ponthatárokat azon a 16 szakon, ahol eredetileg nem terveztek államilag finanszírozott helyeket. Szerintük totális bizonytalanság van az egyetemek és főiskolák finanszírozásának területén is.

A HaHa hétfőn Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen rendez tüntetést, és azt remélik, hogy legalább annyian fognak ezeken részt venni, mint a decemberi tüntetéseken - mondták.