Lázár János: Simor András nem tisztességes

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a jegybankelnök méltatlan a pozíciójára. Lázár János az energiaszolgáltató cégeknek azt üzente, hogy vége a korábbi üzleti modellnek. A rezsicsökkentés fedezetét a közműcégeknél a működési költség csökkentésében látja.
Vágólapra másolva!

Az energiaszolgáltató cégeknek el kell dönteniük, hogy megelégszenek-e az európai üzleti modellnek megfelelő tisztességes haszonnal, és maradnak, vagy extraprofitot akarnak - nyilatkozta a rezsicsökkentésről Lázár János a Népszabadságnak. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a kormányfő keményen képviseli azt az álláspontot, hogy az önkormányzati és állami tulajdonban lévő közműcégeknél a működési költség csökkentése a fedezheti a rezsicsökkentést.

Lázár János hangsúlyozta: az energiacégeket nem akarják sem kiszorítani, sem államosítani. A lapnak azt mondta, egy új egyezség megkötése a cél, a korábbi üzleti modellnek pedig vége van, és ha ezt nem veszik tudomásul, állnak a tárgyalások elébe, de nem államosítással, hanem tisztességes üzleti alkuval. "A profitot és a költséget igazítani kell az emberek fizetőképességéhez" - mondta az államtitkár.

Lázár János bírálta Simor András jegybankelnököt, aki szerinte nem tisztességes. Hangsúlyozta, hogy annak, aki a nemzeti bank élén áll, ügyelnie kell arra, hogy közmegbecsülés övezze. "Aki a jövedelmét adóoptimalizálás céljából offshore cégeken keresztül vezeti, azt én ügyeskedőnek tartom, és méltatlannak a jegybank vezetésére" - fogalmazott Lázár, aki szerint Matolcsy György viszont tisztességes. Az államtitkár szerint a jegybank nem vetett be minden lehetséges és legitim eszközt a gazdasági növekedés érdekében.

Szólt arról is, hogy az alkotmány és az alaptörvény szerint is a jegybanknak kötelessége együttműködni a mindenkori kormánnyal a gazdasági növekedés érdekében. "Simor András politikai értékítélet alapján válogatott az együttműködés minőségében és mélységében" - tette hozzá, azzal, hogy szerinte hiba, ha a jegybankelnök politikai ízlés alapján dönt.

Lázár János Sólyom László volt államfővel szemben is kritikusan fogalmazott, azt mondta: "Sólyom László köztársasági elnök úrnak több minőségében is súlyos felelőssége van a rendszerváltás csődjében." Arra az újságírói felvetésre, hogy a volt államfő bírálta a jogi alkotmányozás politikai alkotmányozás irányába történő elmozdulását és azt, hogy 2010 óta azért emelnek be egyes rendelkezéseket az alaptörvénybe, hogy kivonják őket az Alkotmánybíróság ellenőrzése alól, a hatalom pedig a parlamenti többség, gyakorlatilag a kormányfő kezében összpontosul, Lázár János azt mondta Sólyom Lászlóra: "sértett ember". Hozzátette: "személyeskedése nem méltó egy volt köztársasági elnökhöz".