Vágólapra másolva!
Hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt ítélt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre adóellenőröket hétfőn a Debreceni Ítélőtábla - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az ügy első- és másodrendű vádlottja az adóhivatal észak-alföldi regionális igazgatóságán dolgozott adóellenőrként. Munkakörükbe tartozott az adókötelezettséget érintő célvizsgálatok elvégzése.

Négy társukkal elhatározták, hogy elhitetik gazdagabb vállalkozókkal, hogy velük szemben az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatot indított vagy indíthat. Ígéretük szerint az ellenőrzéstől eltekintettek vagy kedvező eredménnyel zárták, de ezért cserébe az érintett vállalkozóknak nagyobb összegeket kellett fizetniük.

Az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság 2011 szeptemberében az elsőrendű vádlottat 4 és fél év, a másodrendű vádlottat 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. Rajtuk kívül további három vádlottat - köztük egy ügyvédet - ítéltek letöltendő, míg egy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre.

A Debreceni Ítélőtábla a büntetések minősítésén változtatott, de a büntetési tételek súlyosságán nem.