Orbán kikerülte a kényes kérdéseket

Vágólapra másolva!
Példátlan magyar sikerként értékelte Orbán Viktor a parlament tavaszi ülésszakán a brüsszelben megkötött uniós egyezséget. A miniszterelnök szerint azért tudtunk sikeresek lenni, mert bátrak voltunk, kiálltunk magunkért, és szövetségseket is sikerült találnunk. Orbán szerint több pénzünk lesz, mint eddig.
Vágólapra másolva!

Nem egészen tíz perc elég volt Orbán Viktornak hétfőn a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapján, hogy napirend előtti felszólalásban értékelje azt az egyezséget, amelyet az uniós országok vezetői kötöttek meg a múlt héten az Európia Unió következő hét évének költségvetéséről. "Magyarország legnagyobb sikere, hogy a következő hét évre a lehető legkedvezőbb pozícióba került" - értékelte Orbána a "hosszú és nehéz" tárgyalások eredményét.

Fotó: Mudra László [origo]
Orbán Viktor a parlament hétfői ülésnapján a beszéde előtt

A miniszterelnök szerint Magyarország az uniós csatlakozás óta nem ért el ilyen sikert, "a költségvetési tárgyalásokon lényegében mindent elért az ország, amit el lehetett érni". Orbán szerint Magyarország a tekintélyes második helyet érte el az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében: míg az előző költségvetési időszakban fejenként 660 ezer forint uniós pénz jutott az országnak, addig ez az összeg a következő hét évben 712 ezer forint lesz. "Kisebb tortából tudtunk nagyobb szeletet kihasítani" - mondta Orbán. "Több pénz marad a zsebünkben. Tagadhatatlan tény, aki mást állít, az nem mond igazat" - mondta.

Nagy eredménynek értékelte, hogy megmarad a korábban vitatott áfaelszámolás lehetősége, és sikerült megvédeni az uniós fejlesztések 85 százalékos részarányát, amit az unió 75 százalékra akarta csökkenteni, ez a két eredménye szerinte 210 milliárd forintot jelent. Fontosnak nevezte, hogy a "francia-magyar-lengyel-román tengely" meg tudta védeni a mezőgazdasági támogatásokat, mert Magyarországnak a mezőgazdaság a kitörési pontja.

48 millió eurót sikerült kialkudni a fiatalok segítésére, munkahelyteremtő programok létrehozására. "Van tehát okunk örülni és bizakodni, de nincs okunk hátradőlni" - mondta Orbán, aki hangsúlyozta, hogy ez csak egy pénzügyi keret, meg kell dolgozni azért, hogy ezeket a pénzeket fel is tudjuk használni. "Én úgy látom, hogy jó esély van arra, hogy ezeknek a forrásoknak legalább 60 százalékát a gazdaság élénkítésére, tehát végső soron munkahelyek teremtésére tudjuk fordítani".

A miniszterelnök szerint a világ kezdi megszokni, hogy a magyarok kiállnak magukért, és egyenlő félként kell kezelni őket, ami szerinte ugyan sok országnak természetes, de a magyaroknak nem, mert a történelem nem kényeztetett el minket, ezért a magyarokban benne van az önkéntes alárendelődés ösztöne. Orbán szerint a magyar sikernek két fontos tanulsága van: csak annak van becsülete, aki akár konfliktusok árán is kiáll az érdekeiért. "Korábban sokan azt tanácsolták, hogy ne ugráljunk, hanem húzzuk meg magunkat a szőnyeg szélén. Mi ezzel 2010-ben szakítottunk, és a mostani megegyezés is azt bizonyítja, hogy ez a jó út" - mondta.

A siker kulcsa: bátorság és bajtársiasság - mondta Orbán, aki szerint mi nemcsak bátrak voltak, de szövetségeseket is sikerült találnunk. A miniszterelnök ezek után megköszönte azoknak a hivatalnokoknak a munkát, akiknek részük volt a magyar eredményekben, majd anélkül, hogy bármi másról is egy szót is szólt volna, távozott a pulpitusról.