Megzavarták az egyetemfoglaló diákok fórumát

Vágólapra másolva!
Tíz-tizenkét fős csoport zavarta meg kedd este az ELTE Múzeum körúti bölcsészettudományi karán tartott fórumot. A láthatóan nem a diákok közé tartozó csoport tagjai annak adtak hangot, hogy bár nem kormánypártiak, a diákok röghöz kötésével teljes mértékben egyetértenek, és remélik, hogy a külföldre távozó diákok "egy londoni mekiben mosogatva döglenek majd meg".
Vágólapra másolva!

Az ELTE Múzeum körúti karának egyik aulája előtt este fél hétkor kezdtek gyülekezni a láthatóan nem diákokból álló, tíz-tizenkét fős csoport tagjai. Az [origo] tudósítójának beszámolója szerint ennek tagjai a diákfórumnak helyt adó terem ajtajában jelentek meg, ahol azt hangoztatták, hogy "ők nem hisznek a demokráciában". A csoport tagjai nem voltak hajlandók teljesen bemenni a terembe, végig a bejárat közeléből követték az eseményeket, akadályozva a jelenlévők közlekedését, akiket elkezdtek fotózni is.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A kialakult helyzet nyomán a fórumon részt vevő diákok körében felmerült, hogy van-e értelme maradni, de a diákok végül úgy határoztak, hogy mindenképpen maradnak. A vitafórum moderátora ezt követően megkérdezte, hogy "van-e radikális ellenvélemény", mire a nem diákokból álló csoport egyik tagja ismertette véleményét. Ő kifejtette, nem tartják jónak azt a gyakorlatot, hogy sokan a lakosság adóforintjaiból járnak ingyen egyetemre, tanulmányaik befejeztével pedig elmennek az országból. A csoport felszólalója arra utalt, hogy 1945-ben és 1956-ban az egyetemisták meghalni is hajlandóak voltak az országért, nem pedig elhagyták. Végül a teremből való távozás előtt a csoport azt kívánta a jelenlévőknek, hogy majd "egy londoni mekiben mosogatva dögöljenek meg".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A folyosón folytatódó vita során a rendezvényt megzavarók elmondták, hogy bár nem kormánypártiak, egyetértenek a kormány által javasolt röghöz kötéssel, majd végül atrocitások nélkül távoztak a fórum helyszínéről. Az ELTE Múzeum körúti egyik épületét hétfőn foglalták el diákok, az ott történt korábbi eseményekről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

A diákfórum kedden is folytatódott az ELTE-n, mintegy száz ember részvételével. Többségük egyetemista, de vannak köztük középiskolások és egyetemi oktatók is. Tagjai munkacsoportokat hoztak létre annak érdekében, hogy kidolgozzák, miként tudnak a felsőoktatással kapcsolatos ügyekben nyomást gyakorolni a kormányra. Az egyik csoport azt dolgozza ki, hogy az egyetemfoglalások mellett milyen akciókkal próbálják érvényesíteni az érdekeiket, a következő napokban várhatóan újabb utcai megmozdulásokat fognak szervezni. Pénteken a középiskolások fognak tüntetni a tervek szerint.