Nem csak Zsigának nőtt rejtélyesen a vagyona

Vágólapra másolva!
Nem Zsiga Marcell az egyetlen képviselő, akinek hirtelen érthetetlenül megnőtt a vagyona. Varga Mihály például 6,5 milliót tett félre, miközben csak 5,9 milliót keresett - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Nem Zsiga Marcell az egyetlen képviselő, aki jobban gyarapodott a vagyonbevallása szerint, mint azt jövedelme magyarázná - írja a Blikk kedden. Halász János, az emberi erőforrások államtitkára például egy év alatt 31 millió forint adósságát tudta le. A politikus 2011-es nyilatkozatában még 39,5 millió forint hitelt tüntetett fel, a néhány napja leadott, 2012 év végi vagyoni helyzetét tükröző dokumentumban viszont már csak 8,5 milliós tartozást írt.

Eközben egy ingatlanától sem vált meg, megtakarításai jószerivel nem változtak. Viszont bruttó 1,22 millió forintos államtitkári és képviselői fizetése gyerekek után járó adókedvezményekkel együtt nettó havi 900 ezer forintra tehető, vagyis egy év alatt csak 11 millió forint gyűlhet össze.

Varga többet tett félre, mint amennyit keresett

Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter vagyona fél év alatt - neki miniszteri kinevezésekor, év közben is nyilatkoznia kellett - összesen 6,5 millió forinttal gyarapodott. Ez alatt a fizetése 5,9 millió forint volt, vagyis többet takarított meg, mint a jövedelme.

Varga Mihály kedden nap közben, már cikkünk megjelenése után a Blikknek azt nyilatkozta, hogy tavaly felesége révén 1,5 millió forintos örökséghez jutottak, ezen kívül a családi kasszába a vegyész felesége jövedelme is befolyik, az ötmillió forintos hitelüket pedig közösen törlesztették.

A fideszes Wintermantel Zsolt újpesti polgármester 46 négyzetméteres lakást vett, míg megtakarításaihoz nem nyúlt hozzá, hitelt nem vett fel. - A lakást a cégemtől kapott bruttó 7,6 millió forintból, valamint a feleségem 5 milliójából vettem - magyarázta a Blikknek Wintermantel.

Zsiga Marcell családi összefogást emleget

A Blikk hétfőn írt arról, hogy nem derül ki a miskolci fideszes alpolgármester vagyonnyilatkozatából, hogy milyen forrásból tudta megvenni tavaly októberben miskolctapolcai házát. A miskolci alpolgármester azt elismerte, hogy az októberben vett ház 40 millióba került, de ebből csak húszat fizetett ő, a többit a felesége állta. A húszból 10,5 millió már régebbről megvolt (ez szerepelt a 2011-es vagyonbevallásában is), a másik 10 milliót pedig a fizetéséből év közben megspórolta.

Miskolci alpolgármesterként és parlamenti képviselőként állítása szerint havi 1,2 milliót keres, és a maradék tízmilliót ebből tette félre. Csakhogy az 1,2 millió a bruttó keresete, és a házat 2012 októberében vették, 10 havi nettójából akkor sem jött volna össze a 10 millió forint, ha semmi másra nem költött volna a képviselő.

A Blikk szerint Zsiga felesége bírósági fogalmazó, és így az illetménye havi bruttó 150 ezer forintra tehető, vagyis tízmilliókkal kellett segítenie a családnak. A tények kiderítésére a Blikk ezért a fideszes képviselő ellen vagyonnyilatkozati eljárást indított az Országgyűlés mentelmi bizottságánál.