Felforgatja Balog Zoltán a gigaminisztériumot

Vágólapra másolva!
Hoffmann Rózsa lefokozásán kívül további három poszton változtatna az emberi erőforrás minisztériumban Balog Zoltán miniszter, aki kilenc hónappal kinevezése után vág bele a tárcánál jelentős átalakításba. Kovács Zoltán korábbi kommunikációs államtitkár a romaügyeket kaphatja, várhatóan távozik a kulturális és még egy államtitkár.
Vágólapra másolva!

Nemcsak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt fokozza le napokon belül köznevelési államtitkárrá, de az [origo] információi szerint több más poszton is változtatást tervez az emberi erőforrás minisztériumot (Emmi) vezető Balog Zoltán.

Az új felsőoktatási államtitkár Klinghammer István, az ELTE volt rektora lesz, aki az [origo]-nak azt mondta, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem szeretné az információt, "a kinevezés joga a minisztériumé" - tette hozzá. Klinghammer István 2000 és 2006 között volt az ELTE rektora, 2005-ben pedig a Magyar Rektori Konferencia elnökévé választották.

Az oktatási államtitkárságot érintő átalakításokon túl (a terület felügyeletét - ahogy azt korábban megírtuk - egy külön köznevelési és egy külön felsőoktatási államtitkárra bízná a jövőben), úgy tudjuk, három helyen változtatna a miniszter. Az egyik módosítás őt magát is érintetné, tavaly májusi miniszteri kinevezésekor ugyanis Balog Zoltán megtartotta a romaügyek felügyeletét, és a közigazgatási tárca (KIM) alá tartozó, általa vezetett, a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárságot áthozta az Emmibe. A minisztérium irányítása mellett ugyanakkor, úgy tudjuk, már nem jut elég ideje, illetve figyelme a területre, ezért Kovács Zoltán korábbi kommunikációs államtitkárra, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős jelenlegi államtitkárára bízná a felzárkóztatási ügyek felügyeletét.

Kovács információink szerint el is fogadta a felkérést. Annál is inkább, mert KIM-beli pozíciója a Miniszterelnökség tavaly júniusi átalakítása óta kiüresedett: bár a kormányzati honlapon a feladatai ismertetéseként még kedden is az állt, hogy "összehangolja a kormány nyilvános megszólalásait, ezáltal megvalósítva az egységes kormányzati kommunikációt, meghatározza annak fő irányait, jóváhagyja a minisztériumok sajtóban nyilatkozni jogosult személyeinek megszólalásait", valójában kilenc hónapja semmi köze a területhez: a kormánnyal kapcsolatos nemzetközi kommunikáció, amelyért addig ő felelt, átkerült ugyanis a Giró-Szász András vezette egységes miniszterelnökségi kommunikációs trösztbe, irányítója pedig Kumin Ferenc lett.

Kovácsnál érdemben csak az állami ünnepségek szervezése, illetve a kormánynak tanácsot adó emberi jogi munkacsoport irányítása maradt, ezeket várhatóan új pozíciójában is ő felügyeli majd.

A fentieken túl információink szerint L. Simon László kulturális államtitkárt is le akarja cserélni a miniszter, noha tavaly májusi kinevezése után az egyetlen poszt, amelyen változtatott, épp a kulturális államtitkári volt: akkor ültette L. Simont a hivatalosan lemondott - valójában a távozásra rábeszélt - Szőcs Géza helyére.

L. Simon lehetséges távozásáról hétfőn a Nol.hu is írt. A lapnak részben ugyanazzal indokolták az államtitkár menesztését, mint az [origo] forrásai: hogy nem állt ki harcosan a kormánynak a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) és vezetőjét, Fekete Györgyöt helyzetbe hozó kultúrpolitikája mellett, sőt azt több alkalommal is bírálta.

Balog Zoltán információink szerint még egy poszton cserél majd: erről egyelőre ellentmondó információkat kapott az [origo], de a változás valószínűleg Halász János parlamenti államtitkárt érinti. Az Index szerint Halász lehet L. Simon utódja.

Az érintett államtitkárokat próbáltuk elérni telefonon, hogy megkérdezzük őket a tervezett változtatásokról, de cikkünk megjelenéséig egyiküket sem sikerült elérni, ahogyan egyelőre Balog Zoltánt, illetve munkatársait sem.