Zsiga Marcellnek a mandátumába kerülhet a háza

Vágólapra másolva!
A fideszes politikus ellen megindult a vagyonnyilatkozati eljárás, amelynek a korábbiakhoz képest már komoly tétje van, mivel az új szabályozás szerint akár el is veszíthetik a mandátumukat a vagyonnyilatkozatot valótlanul kitöltő politikusok.
Vágólapra másolva!

Módosítania kell, illetve ki kell javítania a vagyonbevallását Zsiga Marcell fideszes képviselőnek, ellenkező esetben a mentelmi bizottság tovább vizsgálódhat a vagyonnyilatkozata ügyében. A miskolci alpolgármester vagyonnyilatkozatából nem derül ki, hogy miből vette 40 milliós értékűre becsült családi házát. A Blikk ezért hétfőn vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett a képviselő ellen, akinek a szabályozás szerint öt napon belül kell válaszolnia erre.

Az ez év januártól szigorított törvény szerint végső esetben akár a képviselői mandátumától is meg lehet fosztani azt a képviselőt, aki vagyonbevallásában valamilyen "lényeges adatot vagy tényt szándékosan valótlanul közöl". A korábbi eljárások esetén egy figyelmeztetéssel megúszhatták a politikusok, legfeljebb pontosítaniuk kellett egy kicsit a nyilatkozatukat - írja a Blikk.

Ilyen esetekben a bizottság zárt ülésen szokta meghallgatni az érintett honatyát, és a testület tagjai a hozzátartozók zártan kezelt vagyonnyilatkozatába is betekinthetnek. Ha most azt állapítanák meg, hogy valótlan adatok szerepeltek a képviselő bevallásában, akkor az elnök köteles kezdeményezni az összeférhetetlenség kimondását. Ez pedig akár a képviselői mandátum elvesztését is jelentheti.

Zsiga Marcell a tavalyi bevallása szerint 10,5 milliós megtakarítással rendelkezett, költségtérítés nélkül pedig a képviselői és alpolgármesteri fizetése nettóban összesen 650 ezer forint. Vagyis ha a fizetéséből minden forintot félre tudott rakni a házvásárlásra, akkor is csak 16-17 millió forint gyűlhetett össze az októberi házvételig. A bírósági fogalmazóként dolgozó felesége nem tud olyan sok pénzt hazavinni, mint Zsiga, egy bírósági fogalmazó átlagos illetménye 150 ezer forintra tehető.

Zsiga Marcell néhány napja úgy nyilatkozott, hogy csak húszmilliót fizetett ki miskolctapolcai házáért, a többit a felesége fizette.